ЗАКОНОМ УНАПРИЈЕДИТИ СЕКТОР РИБАРСТВА

Влада Црне Горе је доставила у скупштинску процедуру предлог Закона о организовању тржишта у рибарству и аквакултури, који ће допринијети развоју тог сектора и створити боље услове за формирање удружења произвођача у циљу постизања веће конкурентности.

Како се наводи у образложењу, доношење тог закона проистекло je из потребе усаглашавања са правном тековином Европске уније, посебно имајући у виду да у Црној Гори тренутно не постоји јединствено законско рјешење којим је регулисана организација тржишта производа рибарства и аквакултуре.

Законом се ствара основ за обезбјеђивање ефикасног функционисања тржишта производа рибарства и аквакултуре.

-Уређује се тржиште производа рибарства и аквакултуре, услови за означавање производа који се стављају на тржиште и јача конкурентност кроз формирање организација произвођача, уз адекватну контролу спровођења мјера организације тржишта. Поред тога, дају се основе за успостављање организованог тржишта кроз механизме организације тржишта и дефинисање јасних правила у погледу информисања потрошача.

Закон дефинише и надлежно тијело, услове и начине за извоз производа рибарства у државе Европске уније.

-Предложена законска рјешења допринијеће развоју сектора рибарства и створиће боље услове за формирање удружења произвођача. Све наведено је у циљу постизања веће конкурентности у сектору рибарства и аквакултуре, закључено је у образложењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here