ЗАШТИТИTЕ ВОДОМЈЕРЕ И ИНСТАЛАЦИЈЕ ОД СМРЗАВАЊА

Смрзавање дијелова унутрашњих водоводних инсталација најчешћи је разлог због којег грађани остају без воде током зимских мјесеци, те из херцегновског Водовода позивају кориснике да водомјере заштите одговарајућим термо-изолационим материјалом.

Само прошле зиме Техничкој служби предузећа Водовод и канализација ДОО пријављено је близу три хиљаде случајева смрзавања водомјера и водоводних инсталација, прича за РТХН руководилац баждарнице у Водоводу Велимир Вујачић.

– На удару су, прије свега, инсталације које су плитко укопане, односно водомјери гдје нема окна или нема поклопца на окну. Водомјере би требало заштитити термо-изолационим материјалима попут картона, старих ћебади, стаклене вуне и слично – наводи он.

Из Водовода су упутили апел грађанима да замрзнуте инсталације  никако не одлеђују директним полијевањем топлом водом, нити кориштењем отвореног пламена.

– Уколико дође до смрзавања водомјера и водоводних цијеви, одмрзавање ће се најбоље спровести ако се у шахту убаци посуда топле воде да испарава. Никако се не смије, као што су неки раније радили, директно полијевати водомјер врелом водом, јер ће само доћи до његовог пуцања. Трошкове оштећења водомјера и инсталација сносиће потрошач – упозорава Вујачић.

Дјелови херцегновске општине у којима најчешће долази до замрзавања водоводних инсталација су Суторина, Каменари, Бијела и Зеленика.

Из водовода позивају грађане и заједнице етажних власника да благовремено предузму потребне мјере заштите како би се спријечили непотребни проблеми и додатно оптерећивање кућних буџета издвајањем за поправке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here