ПОЧИЊЕ АДАПТАЦИЈА ОМЛАДИНСКОГ ЦЕНТРА У СТАРОМ ГРАДУ

Општина Херцег Нови ће у наредном периоду адаптирати објекат Омладинског центра у Старом граду, како би овај простор након дугог низа година био уређен и намијењен активностима за дјецу и младе. Ове седмице се кренуло у припрему и чишћење, а у понедјељак ће почети радови на адаптацији, саопштено је из локалне управе.

Током наредна два до три мјесеца биће изведене значајне интервенције у приземљу, које би требало да постане Омладински клуб, замијењена столарија на прозорима и улазна врата, уређене двије плесне сале, објекат ће бити окречен и саниране водоводне и канализационе инсталације.

Ови радови представљају прву етапу адаптације објекта, чија је укупна вриједност око 35 хиљада еура. Средства су опредијељена буџетом Општине Херцег Нови за 2022. годину, а активностима координише Секретаријат за културу и образовање.

– Намјера Општине је да простор буде намијењен искључиво програмима за дјецу и омладину. Адаптацијом ћемо рјешити дугогодишње проблеме, уредити објекат и прилагодити захтјевима и потребама наших младих суграђана – објашњава секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић-Пиштало.

Након адаптације, овај објект ће постати центар за организацију програма за дјецу и младе: разноврсних радионица, изложби, курсева, презентација, као и активности у оквиру пројеката у области омладинске политике. Контролу у погледу коришћења простора имаће локална управа.

Секретаријат за културу и образовање је предложио да у једном дијелу објекта на првом спрату буду оспособљене просторије за рад дјечијег одјељења Градске библиотеке и читаонице, те ће у наредном периоду бити покренуте процедуре у том смјеру, додаје Замбелић-Пиштало.

Она објашњава да је Секретаријат за културу и образовање током претходне двије године водио интензивну комуникацију са Управом за младе Министарства просвјете, науке, културе и спорта, у жељи да они финансијски подрже адаптацију простора у приземљу објекта.

– У новембру је Комисија Министарства изашла на терен, направљен је предрачун радова, међутим до данас нисмо добили одговор Управе за младе. С тим у вези, Општина је одлучила да сопственим средствима финансира ове радове. Надамо се да ће нас Управа за младе ипак подржати у наредном периоду, у дијелу који се односи на опремање простора и програмских активности у истом – каже Замбелић-Пиштало.

Кроз учешће Општине Херцег Нови у прекограничном пројекату „Reload” биће опредиједљена значајна средства за омладинску политику, што ће подразумијева и организацију активности у Омладинском центру.

Такође, Секретаријат ће настојати да кроз аплицирање за средства из међународних фондова у наредном периоду обезбиједи додатан буџет за санацију поткровља и програмске активности у самом простору, најављује Замбелић-Пиштало.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here