ДР ЕЛЕЗ: НЕЈАСАН СТАТУС И НЕИЗВЈЕСНА БУДУЋНОСТ БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ

Недостатак финансијских средстава, али и кадра, највећи је и хронични проблем који оптерећује и угрожава опстанак Приватне здравствене установе Општа болница Мељине.

Извршна директорица др Оливера Елез је за РТХН казала да тренутно нису у комуникацији са Министарством здравља, али да очекују да ће ресорна министарства успјети да нађу рјешење за опстанак болнице Мељине.

-Очекујемо њихов одговор на постављене захтјеве и болнице и  града Херцег Новог о могућности одржавања ове болнице. Очекујемо да ће ресорна министарства са Владом Црне Горе успјети да нађу неко рјешење за опстанак ове болнице, јер је она заиста неопходна за град. Као што смо више пута упозоравали и, нажалост, најавили овакав исход, болница је сада у некаквом ограничењу могућности да ради до 31. јануара, искључиво због тога што нема довољно финансијских средстава. До сада смо направили велике дугове за снабдијевање како санитетским материјалом, тако и основним стварима које су потребне за болницу, и нисмо више у могућности да обављамо набавку без довољно финансијских средстава.

Други проблем је недостатак кадра, који донекле произилази из овог првог фактора – немогућности довољног финансирања. Са друге стране недостатак кадра је хроничан због нејасног статуса наше болнице, те се стручни кадар тешко одлучује за долазак у њу, јер је ситуација неизвјесна и будућност нам је непозната. Када би ријешили донекле статус болнице и јасно поставили став да болница опстаје и да има будућност, мислим да би се кадар, не могу рећи лако нашао, јер је недостатак здравственог кадра присутан у читавој Црној Гори, па и у регији, али би лакше обезбиједили кадар, добили би и љекаре који би овдје добили специјализацију, али и средњи медицински кадар који би се одлучио да ради у овој болници.

Дуговања за прошлу годину се крећу између 600 и 700 хиљада еура, навела је др Елез, а на данашњу изјаву министарке здравља да је болница Мељине уништена, одговара да је, без икаквих улагања, она опстала захваљујући труду запослених.  

-Болница јесте урушена, у односу на квалитет који треба да пружи у савременим условима медицинске науке и медицинских услуга, јер у њу није улагано готово ништа последњих десет година. Осим неких ситних улагања, опрема није зановљена већ дуги низ година, значи љекари се све ово вријеме труде да ипак пруже одређени оптимални стандард услуге свим пацијентима у Херцег Новом, што је у таквим условима заиста врло тешко и све се своди на нашу вољу, знање и  труд, поручила је др Елез. Она је додала да ће, уколико дође до затварања болнице, без посла остати око 150 стално запослених, као и љекари и друго особље које ради по уговору.

Болница Мељине има могућности и потенцијала да проширивањем дјелатности дијелом допринесе њеном финасирању.

-Требало би направити заиста велики план и процјену за комплетно самостално финансирање, али тачно је да бисмо ми заиста могли да допринесемо нашим финансијским приходима и на други начин. Наша основна финансијска средства се сада своде на  приходе преко уговора са Фондом здравства Црне Горе за пружање услуга грађанима Херцег Новог, што су заистра минимални приходи. Сви знамо какве су цијене Фонда, по којима раде и остале болнице у Црној гори, а то је заиста недовољно да се покрију било какви трошкови. Међутим, ова болница има могућности да, преко разних програма и  сарадње са другим љекарима, оствари одређену добит. Ми смо некако одржали и даље сарадњу са ВМА а имамо могућност да укључимо и друге љекаре из регије, гдје би се могли формирати одређени програми медицинских услуга.

Посједујемо барокомору која је тренутно недовољно искоришћена, јер такође само ради за осигуранике Фонда здравства. Када би се донекле уложило у опрему и зановила болница до одређеног нивоа, овдје постоје могућности да дио средства, не могу да кажем сва, али добар дио неопходних средстава можда можемо сами да зарадимо. Посједујемо и велико одељење физикалне медицине са великим бројем кревета, које је готово неискоришћено, осим у љетном периоду, подсјетила је др Елез, истакавши да постоји доста могућности и потенцијала за проширивање дјелатности болнице Мељине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here