ИСТРАЖИВАЊЕ УНИЈЕ СРЕДЊОШКОЛАЦА: ВЕЋИНА ДА ЧАСОВИ ТРАЈУ 30 МИНУТА


Истраживање Уније средњошколаца Црне Горе, које је спроведено од 29. децембра до 2. јануара, показало је да је 93 одсто анкетираних ученика средњих школа става да часови и у другом полугодишту треба да трају 30 минута.
У анкети је учестовало је преко 30 одсто укупног броја црногорских средњошколаца, односно 7.752.

Удружење Родитељи упутило је допис Институту за јавно здравље да школски час од почетка другог полугодишта траје 45 минута, док ће став Института за јавно здравље по овом питању бити познат након празника.

-Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, која ће по ријечима струке у наредном периоду бити и гора, не видимо простора за додатно излагање дјеце ризику усљед боравка у школи. Поред тога, треба узети у озбир да је препорука ИЈЗЦГ још од почетка школске године да дјеца преко два сата не би требала да буду са маскама, па враћање у нормалу у овом периоду може бити превелико оптерећење за ученике/це”, наводено из Унија средњошколаца.

Образлажући своје ставове, средњошколци наводе и да ће бити проблем да се навикну да толико буду на настави, након оволико дугог времена „ванредног рада“, док евентуално увођење часова од 45 минута не би било лоше, али тек од наредне школске године.

-Још једну важну ствар би требало напоменути, а то је да ускоро треба да почне и припрема за матурске и стручне испите, за које, подсјећамо и даље немамо информације на који начин ће бити организовани, али имамо обећања од стране Министарства ПНКС да ће се ускоро бити информација. УНСЦГ је слушајући ставове средњошколаца упутила препоруке Министарству да се градиво које је обрађивано онлине редукује, али и да припрема за испите у што краћем року буде доступна ученицима”, истиче Унија.

Надају се да ће Радне група за организацију и праћење васпитно-образовног процеса у периоду трајања пандемије КОВИД-19 имати ускоро састанак на којем ће бити размотрени сви захтјеви, да би на вријеме имали модел наставе који ће задовољити све актере, како ученике, тако и наставнике и родитеље.

1 COMMENT

  1. Zar i srednjoskolci imaju uniju? Sta je ovo majko bozija?Najbolje je da ni ne idu u skolu,nego da im se diplome posalju kuci,samo neka izaberu koju ce!
    Jadna li nam majka do kad se moze ici u sunovrat.Nije jadni ljudi demokratija pustit svakome da cini sta mu volja,nego je demokratija vladavine vecine,naravno pametne, a ostali ima da slusaju.No izgleda da na Balkanu samo diktatura pomaze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here