НИКОЛИНА РАДАН ОСВОЈИЛА ПРВО МЈЕСТО НА КОНКУРСУ „ЈЕСЕН НА СЕЛУ“

На конкурсу „Јесен на селу” Националне туристичке организације Црне Горе, за најбољи ликовни рад, у категорији пети разред, изабран је рад Николине Радан, ученице Основне школе „Дашо Павичић”, чији је ментор Сузана Банковић. Данас је у КИЦ „Будо Томовић” организована свечана додјела награда и отварање изложбе ликовних радова.

У категорији четврти разред, изабран рад Давида Стојановића, чији је ментор Меланија Гледић, Основна школа „Ловћенски партизански одред” са Цетиња.

У категорији трећи разред изабран је рад Дуње Лацмановић, чији је ментор Нада Кликовац, Основна школа „Октоих” из Подгорице.

За најбољи ликовни рад, у категорији други разред, изабран је рад Валентине Стипић, чији је ментор Данијела Милић, Основна школа „Саво Пејановић“ из Подгорице, док је рад Душана Пејовића чији је ментор Сања Јоксимовић, Основна школа „Стефан Митров Љубиша“ из Будве, изабран за најбољи у категорији први разред.

Директорица НТО Црне Горе Ана Трипковић Марковић, која је уручила награде малишанима, захвалила је свима који су учествовали у награданој игри.

-Најприје нашим најмлађима, који су уједно будући амбасадори природних љепота Црне Горе. Идеја конкурса била је да их подстакнемо да кроз ликовни израз прикажу оно најљепше у Црној Гори, поручила је Трипковић Марковић.

Она је рекла да је други циљ био промоција руралног дијела Црне Горе и понуде за овај вид туризма.

-Пристигло је око 1400 ликовних радова који су показали велику креативност дјеце. Уједно сам захвална менторима и родитељима дјеце који су омогућили да ти радови буду данас овдје. Захвална сам и тиму НТОЦГ”, казала је Трипковић Марковић.

Ово је, како је поручила, мотив да се настави са оваквим и сличним акцијама.

-Жири свакако није имао лак задатак јер је требало од толиког броја пристиглих радова да одабере пет. Ми смо одлучили да поред тих пет, додијелимо малишанима и додатних сто симболичних награда, додала је Трипковић Марковић.

Жири, у саставу доцент Маја Шофранац, продекан за међунардну сарадњу на Факултету ликовних умјетности, Драган Берилажић, просвјетни надзорник за ликовну културу у Заводу за школство и Лјиљана Чукић, менаџерка у НТО донио је одлуку о побједницима конкурса.

Чукић је казала да су изузетно задовољни на оволиком великом одзиву ученика и школа.

-Имали смо један тежак задатак, тежак у смислу толико радова погледати и бити објективан, а опет је било задовољство да сазнамо да Црна Гора има толико талентоване дјеце, поручила је Чукић.

Она напомиње да су у НТО размишљали да сеоска домаћинства треба представити на само туристима који дођу са стране, већ и домицилном становништву.

-Негдје смо повезали да дјеца, која треба да уживају у природи и упознају своју домовину, уједно изразе како виде наше крајеве”, казала је Чукић.

Менторка Сузана Банковић, чија је ученица Николина Радан која је награђена за најбољи ликовни рад, у категорији пети разред, казала је да су изузетно задовољни и срећни због награде и могућности да представља школу „Дашо Павичић“.

-Надам се да ће јој награда бити подстрек за њена будућа занимања, интересовања и рад, поручила је Банковић.

Николина је истакла да јој ово није прва награда јер је већ имала радове у школском листу „Свитања“, али је важна због чињенице да је баш она изабрана од великог броја пристиглих радова. Захвалила се организаторима у своје и име учитељице што су организовали овакав конкурс.

Валентина Стипић добитница за најбољи рад у категорији другог разреда истиче да је срећна због награде и додаје да су радови, који су се могли данас видјети на изложби, сви лијепи.

Конкурс „Јесен на селу”, који је намјењен ученицима основних школа од првог до петог разреда, организовали су Национална туристичка организација и Министарство просвјете науке културе и спорта.

Извор: Медиа биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here