ZAVRŠEN FESTIVAL GITARE U NOVOM

Koncertom virtuoza klasične gitare Hubert Käppel iz Njemačke i crnogorskih gitarista učesnika projekta Integracije 2, na Trgu Mića Pavlovića, završen je 15. Guitar summer fest.

-Jako sam srećan i počastvovan što sam ovdje, jer je ovo prvi put da sam u Herceg Novom. Bilo je fantastično iskustvo jer smo tokom sedmice radili sa jako kvalitetnim studentima. Jako srećan što sam radio sa njima jer su bili otvoreni i vladala je prijateljska, gotovo porodična atmosfera. Bilo je ovo divno iskustvo i nadam se da ću se vratiti. Posebno među mlađim učenicima ima sjajnih talenata. Može se raditi sa njima, sve razumiju i brzo primjenjuju, što nije čest slučaj. Jako sam iznenađen, utisci su Kappel nakon koncerta

Pandemija je bila teška za sve i čitav svijet, a čini mi se posebno za umjetnike i kulturne radnike. Mnnogi festivali se nisu održali , neki su preskočili godinu i zato nam je vrlo bilo bitno da podržimo nešto tako dobro kao što je festival gitare u Herceg Novom, kazao je Radovan Bogojević savjetnik za komunikacije u delegaciji EU u CG

-Specijano smo podržali jedan nama jako bitan segment koji se zove gitarske integracije, a koji se odnosi na mlade crnogorske umjetnike, studente i učenike koji su učili od najboljih evropskih profesora. Upravo je ovo suština integracija kojima se mi bavimo u CG , jer one nisu uvjek političke i ekonomske. One su puno više i kulturne, obrazovne, umjetničke i kroz njih se vidi ono što je nama najbitnije, a to je zajednički kulturni identitet. CG je odavno dio evropske kulturne baštine, a njeno mjesto u EU će samo to potvrditi, kazao je Bogojević.

Mladim gitaristima koji su bili dio projekta Integracije dva dodijeljene su diplome. Festival je održan uz podršku Opštine Herceg Novi, JUK „Herceg Fest“, Muzičke škole Herceg Novi ali i ambasada u Srbiji i Crnoj Gori i Italijanskog Instituta za kulturu u Beogradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here