MZ ZELENIKA-KUTI: REALIZOVANI BROJNI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

U Mjesnoj zajednici Zelenika – Kuti realizovani su u doba korone brojni  infrastrukturni projekti, na koje su mještani godinama čekali.  Završeno je  proširenje i asfalitranje saobraćajnice od Džorovog mosta  do penzionera, a planiraju da radove nastave do  marketa Primato , na izlazu na magistralu.

Predsjednik MZ Zelenika – Kuti Predrag Vujnović je za RT HN kazao da je preko Uprave za javne radove završen  ciklus uređenja puteva od Džorovog mosta prema Sasovićima i ka Rujevu u okviru ruralnog razvoja ovog kraja. Vrijednost radova ka selima do Obalice iznosio je oko 60 000  eura, dok je u donjem dijelu kroz Kute, asfalitranje koštalo oko 90 000 eura.  

–  Najlošija dionica je bila od ulaza u Zelniku ,od Primata do Džorovog mosta i zahvaljujući mještanima , lokalnoj upravi i predsjedniku Stevanu Katiću, došli do realizacije prvog dijela Prije nekoliko dana smo  završili asfaltirane  te prve dionice od penzionera do Džorovog mosta završili, digli stubove koji su smetali od  distribucije i dobili široku saobraćajnicu i   kako bi rekli za mali novac , napravili. Inače, ta saobraćajnica je  projektovana davno i ulazila je u budžet svake godine , ali nikada nije bilo sredstava da se to napravi.Vrijednost   sanacije saobraćajnice je bila procijenjena na 250.000 eura, a mi ćemo ovakvim načinom rada sa nešto više od 30. 000 eura kompletnu saobraćajnicu dobiti novi asfalt i njeno proširenje, ocijenio je Vujnović.

Iz MZ Zelnika – Kuti obratili su nedavno sa dva dopisa ministarstvu prosvjete,nauke i sporta, kojim su zatražili pomoć oko uređenja školskog dvorišta i postavljanju odgovarajuće signalizacije u cilju povećanja bezbjednosti učenika.

– Iz ovog resornog ministarstva su nam javili  da su primili dopise i da su zahtjeve dali na postupanje drugim ministarstvima i direktoratima, koji bi trebalo da se bave tom problematikom. Naime, OŠ „Ilija Kišić“ ima ogradu, betonske stubove i tu se nalaze otkada je napravljena škola 70-tih godina prošlog vijeka.Zbog blizine mora  željezo u tim stubovima je istrulilo i došlo je do oštećenja. Na  jedan od nosećih stubova od kapije  palo je drvo prilikom nevremena i obrušilo taj stub, težine oko 1 000 kilograma, što je velika opasnost za djecu. Mi smo zatražili da se postavi nova ograda, koja će biti sigurnija i estetski odgovarati ambijentu škole i Zelenike, objasnio je Vujnović.

On se osvrnuo na potrebu postavljanja odgovarujaće saobraćajne signalizacije pored škole uz Jadransku magistralu.  

– Pisali smo svim ministarstvima vezanim za pitanje bezbjednosti puteva, naročito, bivšem ministarstvu saobraćaja, to je sada ministarstvo kapitalnih investicija.  Držali su već nekoliko godina naše zahtjeve. Dužih magistralnih puteva gdje se nalaze škole postoji sedam vrsta znakova. Do sada je ostalo na dopisivanju nije bilo realizacije. Imamo obećanje da će to napokon da se sredi i obilježi i da se  na cestu postave isprekidane linije i zebre i znakovi upozorenja, kao i svjetleći znakovi  da se smanji brzina na 40 km , kao upozorenje da se tu nalazi škola.  Za sigurnost đaka je to vrlo bitno, kao i izgradnja trootara od Zelenike ka Kumboru ,koji smo dosta puta kandidovali ministarstvu saobraćaja. Problem je i što su đaci, koji pješke idu u Kumbor okrenuti leđima vozilima na magistralnom putu ,upozorio je Vujnović.

Predsjednik MZ Zelenika-Kuti Predrag Vujnović  je, takođe, napomenuo da je rješavanje otpadnih voda prioritet.   

-Moramo svim snagama da na tome u budućnosti radimo, da pripremimo projektnu dokumentaciju, kako bi se kandidovali za sredstva kod  Direkcije javnih radova u cilju  zaštite i očuvanja izvorišta Opačica. Oko 700 domaćinstava gravitira ovom području. Svi koriste septičke jame. Možemo projekat kandidovati  i kroz program za prekograničnu saradnju. Očekujemo da će na jesen biti gotov projekat. Alfa i omega je projekat za izgradnju oko 5 km glavne kanalizacione mreže i isto toliko sporedne.  

Uski seoski putevi su, takođe , problem.Ovo što smo uradili od Džorovog mosta do Opačice i prema Nakičenovićima to smo sopstvenim snagama uradili i uz pomoć Opštine, što je nedovoljno za gusto razgranatu mrežu puteva.

Moraćemo se i tu bazirati na javne radove i lokalnu upravu. Jako je važno da se očiste nanosi ispod Džorovog mosta, kako ne bi bujične vode  prouzrokovale  plavljenja kao što je bilo  prethodnih godina. Svake godine u avgustu i septembru čistimo  35 kamiona što je oko 400 kubika. Od kada je predsjednik Katić  prepoznao problem činimo sve  da  ne dođe do plavljenja Kutskog polja. Prošle smo godine iz korita potoka Sasovići izbacili oko 350 kamiona nanosa, a to je 3.500 kubika. Moramo svake godine čistiti korito i potoke, istako je Vujnović.  

Iako je glavna turistička sezona na pragu  nisu imali većih aktivnosti , kako kaže, jer obala nije u njihovoj ingerenciji. Zakupcima plaža uslove diktira Morsko dobro.    

– Veliki dio zemlje je pripalo nekada preduzeću „Mješovito“ koji je svojevremeno bio motor razvoja Herceg Novog. Lošom privatizacijom veći dio zemljišta je otišao u ruke privatnika, dio od Luke do tunela u Zelenici. Jedino je javna plaža ostavljena na malom prostoru preko puta škole.  I taj manji dio treba po dogovoru, da uređuje zakupac. Ostaje da se vidi kako će to tokom sezone da funkcioniše. Najneophodnije za bezbjednost je da se uradi trototar od Zmijica do Kumbora i podigne potporni zid, smatra Vujnović.

Planirana je izgradnja dva hotela na obali, a intencija je i da u zeleničku luku pristaju putnički brodovi.

Vujnović je, između ostalo ukazao,  i na projekat nadvožnjaka preko magistrale u naselju Baterija koji je  planiran  godimama  u kapitalnom budžetu Opštine.

– Na njega  se dugo čeka pa je došlo i do revizije projekta, u smislu da taj most bude prilagođen i licima sa posebnim potrebama.Nekadašnji hotel Plaža sudskim putem pripao je sarajevskoj opštini Novi grad iako na njega pravo ima porodica Mađar. Hotel je zapušten i ne radi se ništa, a priča se da novi vlasnik hoće da proda taj objekat i zemljište. To je istorijski hotel, istakao je Vujnović, uz nadu da će sud u Strazburu presuditi u korist prvih vlasnika hotela Plaža porodici Mađar.

Postavlja se pitanje može li Zelenika da vrati status jednog od najstarijeg mjesta na Jadranu. Zahvaljujući željezničkom saobraćaju i drugim povoljnim komunikacijskim vezama, Zelenika je imala među prvima „Pansion na Zelenoj plaži“, kasnije  hotel „Plaža“ – Zelenika,  koji je počeo sa radom 1902. godine u vlasništvu porodice Mađar. Po dozvoli Opštinskog upraviteljsta izdatoj 1898. godine, vezuju se počeci razvoja modernog hotelijerstva u Herceg-Novom, Boki i na Jadranu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here