Стихови Вука Јаничића – плетисанка мисли и емоција младог Новљанина

Двојезична збирка поезије „Ко је Он, у ствари?” младог пјесника Вука Јаничића, у издању Интернационалне културне асоцијације и Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови, промовисана је синоћ у фоајеу дворане Парк, као дио свечаних програма у част прославе Дана ослобођења Херцег Новог и Дана општине.

Да ми је галеб бити, па те летом загрлити, из твога мора пити…. Ти си сидро моје, мој стари Нови”, дио је стихова које је посветио свом граду, награђивани, талентовани четрнаестогодишњаг, Вук Јаничић у чијој је поезији публика синоћ уживала.

-Често ме људи питају гдје црпим инспирацију, а мени сте инспирација сви ви, свако лице, сваки покрет, природа сагледана очима тинејџера, а кроз моје реченице и стихове говоре сви моји вршњаци. Посебно ме инспиришу базен на Шкверу, гдје тренирам пливање, као и звуци гитаре који настају у малој учионици у поткровљу Музичке школе”, казао је Вук и захвалио на подршци својим родитељима, наставницима, другарима, ИКА-и и Секретаријату за културу и образовање ОХН.

Вук је са публиком подијелио још један свој таленат и засвирао гитару са својим професором Александром Бубањом, а својим вршњацима послао поруку да се одваже и слиједе своје снове.

-Будите храбри да живите свој сан јер је свако од вас посебан и вриједан на свој начин. Схватимо ово као игру, постављам вам изазов да ми се придружите у овој авантури и да и ви почнете да записујете своје мисли, јер смо ми они који долазе, казао је Јаничић.

Поносна на свог најталентованијег ученика у богатој каријери просвјетног радника, професорица књижевности у ОШ „Милан Вуковић”, Душка Јовановић истиче да је ријеч о збирци пјесама дјечака који је сада већ сасвим одрастао кроз своје стихове, а они у сваком смислу, од прве написане пјесме, надрастају једно дијете.

-Мотивски, структуром, ритмом и племенитом пјесничком мекоћом језика, суптилно или громко и храбро исказаним идејним слојем пјесама и есеја – овај млади пјесник зачуђујуће јасно, мудро и обухватно доживљава свијет. У свијету у којем несхватљиво мноштво одраслих особа руши, заборавља на милост и љубав, изговара прегласно ријечи мржње и зла – велико охрабрење и наду даје спознаја да се рађају, постоје и стасавају нови пјесници. А поезија је, сјетите се, одувијек била љепота и душа овог свијета, поручила је проф. Јовановић.

Вук Јаничић, тај сјајни млади човјек чије су мисли и емоције изњедриле широки спектар тема, мотива, пјесничког колорита, стилских цјелина, као и сви пјесници, значи свијетлост за будуће дане и наду да се ипак нећемо сасвим изгубити, казала је директорица школе, Маре Вујиновић.

-Пратећи Јаничићеве успјехе, упознајући опсеге његовог раскошног талента, спознајемо да испред себе имамо ученика деветог разреда који својом зрелошћу и даром превазилази своју генерацију. Пред нама је књига која је писана не само обилијући дескрипцијом, него и дубоком слојевитошћу духовности човјекове. Након читања Вукове књиге, закључићемо ко је он у ствари и колико је већ постигао, али и задао себи велики задатак да постане још већи и успјешнији јер су то и наша објективна очекивања, казала је Вујиновић и са поносом истакла што ће у Вуковој биографији заувијек бити забиљежено да је похађао ОШ „Милан Вуковић.

Предсједник Интернационалне културне асоцијације, Вељко Вељовић, већ три године, кроз највеће књижевно такмичење „Књижевни таленти“ које организује у 25 црногорских општина, трага за младим ствараоцима, афирмише их и подржава. На овом такмичењу до сада је учествовало преко 2 500 дјеце, а међу њима и Вук Јаничић.

-О Вуку Јаничићу могу говорити у супералтиву, почев од примјера сјајно васпитаног дјетета које је научило и носи вриједности из куће као добар темељ до пјесама које нећу коментарисати као књижевни критичар, него их остављавам публици да ужива у озбиљности дјечака од 14 година, његовој елоквенцији, интелекту јер је ово интелектуално стваралаштво, не само књижевно. Његове пјесме су врло мудре, озбиљне, тематски разнолике, што и приличи његовим годинама, у њима се обраћа себи, друштву, држави, школи… Он је рођени лирик, користи модерни стил, његове пјесме се и римују и слободног су стиха. У свакој од њих он промишља, преиспитује се истражује, док други играју игрице, он тражи себе, види да одраста, а у себи се бори са Петром Паном. И док се он преиспитује рећи ћу му – Ја знам ко си, пјесник си, ликом и дјелом, казао је Вељовић.

Вељовић је захвалио Секретаријату за културу и образовање ОХН на сензибилитету да препозна и афирмише књижевно стваралаштво код младих, због чега представља добар примјер другим општинама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here