Миловић: Оперативни буџет Општине увећан, капитални умањен

Општина Херцег Нови

Ребалансом буџета Општине Херцег Нови, који ће бити прва тачка на дневном реду наредног засиједања локалног парламента, предвиђени приходи остају на истом нивоу, у износу од 29 милиона 123 хиљаде еура. У дијелу оперативног буџета дошло је до повећања издвајања за 7 одсто, док је капитални смањен за 11 одсто.

Измјене и допуне Буџета Општине Херцег Нови за текућу годину предложене су у циљу техничког усаглашавања усљед примјене Одлуке на основу које је дошло до обједињена Службе комуналне полиције и службе за инспекцијске послове, објашњава секретарка за финансије Весна Миловић.

Весна Миловић, секретарка за финансије

– Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора преузима све надлежности ове двије раније службе. Одлуком о буџету Општине Херцег Нови за 2024. годину предвиђени су приходи у укупном износу од 29 милиона 123 хиљаде еура и они остају непромјењени, односно на истом нивоу и овом измјеном буџета – информише она.

Оперативни буџет увећан је за седам одсто, а Миловић је казала због којих издатака је дошло до увећања.

– Издаци за дочек Нове године су повећани са индексом 300, односно са првобитно планираних 50 хиљада дошло је до увећања на 150 хиљада еура. Издаци за поштанске услуге, такође су увећани, из разлога доношења одлуке да пореска рјешења штампа и доставља Пошта Црне Горе. Додјељивање престижне титуле „Европски град спорта”, дошло је до увећања одређених позиција  у улагању у спорт. Отплате обавеза оз претходних година такође је увећано из разлога што смо имали исплате по основу извршених рјешења – појашњава она.

Капитални буџет смањен је за 11 процената, а Миловић је казала о којим је позицијама ријеч.

– Издатак за реконструкцију Његошеве улице се умањује за износ од 700 хиљада еура. Уговор за ову инвестицију је закључен на износ од 1,57 милиона еура, са роком завршетка од шест мјесеци. Издатак за пречишћавање отпадних вода се умањује за износ од 700 хиљада еура, зато што смо иницирали његово финансирање из државног буџета – навела је она

Наведено умањење биће распоређено на обезбјеђивање недостајућих средстава на другим позицијама.

– Имамо у дијелу капиталног буџета увећање на позицијама за реконструкцију локалне путне мреже и комуналне инфраструктуре, за износ од 450 хиљада еура, потом издаци за изградњу и санацију јавне расвјете, такође имамо увећање и на издатке за изградњу и реконструкцију тротоара, увећавају се и издаци за изградњу и инвестиционо одржавање објеката – казала је Миловић.

Миловић је нагласила да капитални буџет биљежи константан раст у односу на претходне године, те навела да је у прошлој години износио 28 одсто укупног буџета, док ове године износи готово 35 одсто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here