У току припрема пројектне документације за ЕУ позиве за наредну годину

Приликом обиљежавања Дана интеррег сарадње у Херцег Новом било је ријечи и о припреми пројектне документације за позиве током 2025 године. Један од пројеката чија је припрема у току је обнова херегновског залеђа, што ће обухватити стазу на Орјену, и путни правац ка Црквицама.

Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, спремни пројекти услов су за подршку у оквиру Интеррег јавних позива прекограничне сарадње, а на локалној управи је да позиве за наредну годину дочека што спремније како би обезбједила средства доступна у фондовима подршке Европске уније.

Стеван Катић, предсједник Општине

-Кроз инфраструктурни пројекат обнове херцегновског залеђа циљ је обнова стаза на Орјену, као и путни правац према Црквицама. Већ пар мјесеци радимо на пројектној документацији, како би видјели колика ће бити вриједност и како би се припремили за овај значајан пројекат за 2025. годину, казао је Катић.

У оквиру првог позива за пројекте Интеррег ИПА VI програма Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора, у фебруару је Општини Херцег Нови, као партнеру одобрен пројекат под називом „Sport Facilities Green Energy- Sinergy“. Како је казао замјеник секретара за друштве дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица, ускоро почиње имплементација пројекта.

Митар Кисјелица, помоћник секретара за друштвене дјелатности и међународну сарадњу

-Ради се о великом ИПА пројекту од 1.800.000 еура, од чега ће наша Општина добити 360.000 еура неповратних средстава. Кроз пројекат ћемо замијенити и опремити цијели Спортски центар Игало новом лед расвјетом, чиме ће поред смањеног утрошка електричне енергије бити смањено и загађење, казао је Кисјелица.

Истиче да је локална самоуправа значајна средства за пројекте обезбиједила у оквиру програма подршке Еко фонда, те је недавно аплицирала и са пројектом реконструкције Илијиног парка у Игалу.

-Надамо се да ћемо добити зелено свјетло како би кренули и са тим пројектом. Фонтана у Илијином парку је малтене споменик културе, потребно је реконструисати, те смо конкурисали и за тај пројекат, наводи Кисјелица.

Са Министарством европских послова је договорено да у наредном периоду организују обуке, посебно администрације, када је ријеч о писању пројеката, како би што спремније дочекали Интеррег позиве током 2025. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here