Сутра је Свјетски дан превенције утапања

У сусрет љетњој сезони, а у жељи да посјетиоци црногорских купалишта буду безбједни и здраво се врате својим домовима, Црвени крст Црне Горе већ неколико година заредом, обиљежава 25. јул – Свјетски дан превенције утапања, информисањем грађана о важности поштовања сигнализације на уређеним купалиштима, као и смјерница спасилаца, који брину о њиховој безбједности.

-Црвени крст Црне Горе, као чланица ILS-е, Међународне федерације за спасавање живота, и као организација која се бави обуком спасилаца на уређеним купалиштима, обиљежава Свјетски дан превенције утапања, дан на који су Уједињене нације донијеле Резолуцију како би скренуле пажњу на важност превенције утапања и истакле потребу за додатним активностима и ресурсима, саопштено је из те огранизације.

Свако може да се утопи, али то се готово увијек може спријечити. Ипак, сваке године скоро четврт милиона људи изгуби живот због утапања, а готово 82 000 од њих су дјеца узраста од једне до 14 година, додају у саопштењу.

-Утапање је нагло, тихо и шокантно, при чему људи често не схватају да се дешава док не буде прекасно. Оно што води до утапања често се дешава у само неколико секунди: мало дијете које непримјетно склизне у воду током сунчаног поподнева, осјећај непобједивости након неколико пића и скок у море да се заплива, прихватање једног додатног путника на чамац, иако се зна да би се могао преврнути, одлука да је превише напорно обући прслук за спасавање и слично.

Много тога се може десити у једном тренутку, али са правом свијешћу и акцијама, оно што се деси у тим секундама може се промијенити, на боље. Секунде могу спасити живот, додају у саопштењу.

Из Црвеног крста нуде савјете како се заштитити на прави начин: пазите на дјецу док су близу воде; провјерите временску прогнозу прије него што кренете на пловидбу; донесите одлуку да не конзумирате алкохол или друга опојна средства прије уласка у воду; обуците прслук за спасавање приликом риболова или других активности на води и осигурајте да базени буду ограђени а приступ њима контролисан.

Постоји шест интервенција за превенцију утапања које су базиране на доказима и ниским трошковима, а које земље и организације могу користити да драстично смање ризик од утапања, истичу из Црвеног крста Црне Горе.

-Обучите посматраче о безбједном спасавању и реанимацији; осигурајте приступ води; поставите и спроведите безбједносне прописе за чамце, бродове и трајекте; обезбиједите сигурна мјеста даље од воде, за дјецу предшколског узраста, уз пратњу одраслих; унаприједите менаџмент за превенцију од поплава на локалном и националном нивоу и научите дјецу основама пливања, безбједности на води и вјештинама безбједног спасавања.

Црвени крст Црне Горе, осим едукације спасилаца, подиже свијест грађана о важности поштовања истакнуте сигнализације на уређеним купалиштима, у циљу заштите посјетилаца и бриге за њихову безбједност.

-Тим поводом, Црвени крст Црне Горе је, кроз четири обуке кандидата и 14 провјера знања за овјеру лиценци спасилаца на води, омогућио за чак 644 спасилаца да стекну основне услове за рад на уређеним купалиштима, закључују у саопштењу.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here