Poziv za vakcinaciju protiv HPV infekcija

Институт за јавно здравље Црне Горе

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja pokreće kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima tokom naredne četiri sedmice. Vakcinaciju u hercegnovskom Domu zdravlja obavljaju radnim radnima od 7 do 20 i vikendom od 7 do 12 sati.

S obzirom na to da se smanjuje učestalost respiratornih infekcija i da je vrijeme sistematskih pregleda, odlično je vrijeme da se dodatno promoviše i učini pristupačnijom HPV vakcinacija.

Na vakcinaciju se pozivaju prije svega djevojčice i dječaci uzrasta od 9 do 18 godina jer je u ovom uzrastu vakcinacija najdjelotvornija i postižu se izuzetno dobri rezultati u prevenciji.

U svim uzrastima od 9 do 20 godina aplikuje se jedna doza vakcine, a državni sistem zdravstva za sada u potpunosti pokriva troškove ove vakcinacije i potrebno je da svi kojima se to nudi iskoriste priliku i vakcinišu se. Nakon ovog perioda vakcine će biti preusmjeravane ka gradovima i uzrasnim grupama gdje je veće interesovanje. Vakcina je visoko bezbjedna, veoma djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu, navedeno je u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here