Prijem za prijatelje Herceg Novog – oduševljeni Praznikom mimoze

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima, predstavnicima Herceg festa, Turističke organizacije i drugih novskih ustanova priredio je prijem za predstavnike karnevalskih grupa iz CG i regiona, Federacije evropskih karnevalskih gradova, zvanicpobratimskih i gradova prijatelja, koji su došli na završnicu 55. Praznika mimoze „Za sve gušte“. Na ceremoniji upriličenoj u dvorištu Kuće Iva Andrića, razmijenjeni su pokloni. Prijem prethodi svečanoj povorci sa oko 600 učesnika VII Međunarodnog karnevala, koji će od 18 časova krenuti za Trga Nikole Đurkovića ka Igalu.

Potpredsjednik Federacije Evropskih karnevalskih gradova Ivan Peulić poželio je učesnicima dobar provod i zahvalio što su podržali karneval u Herceg Novog. Pozdravio je predstavnike karnevalskih grupa i visoke zvanice. Predstavio je predsjednika Federacije evropskih karnevalskih gradova Lars Algela (Lars Algell), potpredsjednike Internacionalnog borda FECC-a, članove borda ove organizacije Aleksandra Vasovića, Aleksandra Cicimova i druge predstavnike.

Peulić kaže da su oni dijelom zaslužni što danas imamo karneval, što je od velike važnosti za grad, s obzirom da je Herceg Novi član Federacije evropskih karnevalskih gradova.

Zasluga je svih vas iz Federacije i prijatelja koje sam upoznao unazad par godina, kada smo ponovo postali punopravni član FEKK-a. Ove godine došle su 23 karnevalske grupe iz Bugarske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, što je nešto više nego prošle godine. To je i cilj i plan hercegnovskog karnevala da raste svake godine.Svaka karnevalska grupa dovela je predstavnike Federacije iz svojih država i svi oni su ambasadori svoje zemlje, kulture, stvaralaštva, naveo je Peulić.

Predsjednik FEKK-a Lars Algel (Švedska) podijelio je utisak da mu je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo što prisustvuje velikom karnevalskom događaju u Herceg Novom, u završnici Praznika mimoze.

-Zadovoljstvo je dragi prijatelji, biti na ovom istorijskom mjestu, u Kući nobelovca Iva Andrića. Vidio sam sliku Iva Andrića kao i švedskog kralja. Zadovoljstvo je uvijek doći u Herceg Novi, ja sam ovdje već bio 2019. godine, za koji me vežu jako lijepe uspomene. Takođe, sam impresioniran organizacijom samog praznika i ono što me posebno fascinira kako ste uspjeli da prizovete lijepo vrijeme. Jako je lijepo vidjeti toliko predstavnika gradova, koje su članice Federacije evropskih karnevalskih gradova, što znači da je Herceg Novi jako bitno mjesto u koje svi rado dolaze. Kako se sjećam, vi ste članovi i prije nego što smo sami osnovani, tako da ste bitan član, zadovoljstvo nam je i lijepo sa vama, poručio je Lars, i tri puta ponovio njihov tradicionalni pozdrav, jasu. Kao uspomenu predao je Plaketu za sjećanje na međunarodni festival u Herceg Novom.

Uručivanjem Plakete i medalje Lars se u ime Federacije evropskih gradova zahvalio gradu i gradonačelniku.

Poklonio je Plaketu na kojoj piše njihov tradicionalni slogan Memoriam vivat (Memoriam vivat), što znači: Uspomena živi!

Potom je predsjedniku Opštine dodijelio i Memorijalnu medalju Federacije.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je zaželio dobrodošlicu gostima, predstavnicima Federacije evropskih karnevalskih gradova i prijateljima Herceg Novog:

-Želim Vam srdačnu dobrodošlicu u Herceg Novi, koji je domaćin 55. Praznika mimoze i Sedmog Međunarodnom karnevala. Sada je već svima poznato da mimoza poziva i okuplja prijatelje u našem gradu, zato imam veliko zadovoljstvo da pozdravim delegacije gradova i opština: Rijeka, Novo Mesto, Valpovo, Neum, Banja Luka, Doboj, Jedrene, Pećinci, Leskovac, Osečina. Pozdravljam predsjednika Federacije Evropskih karnevalskih gradova, gospodina Larsa Angela, kao i delegacije ove Federacije iz 14 gradova, iz kojih dolaze i karnevalske grupe: Rijeka, Rakovica, Šabac, Leskovac, Bela Crkva, Banja Koviljača, Vrnjačka Banja, Strumica, Tivat, Kotor, Budva, Tuzi i domaćini iz Herceg Novog. Drago mi je što ove godine na karnevalu učestvuju 23 karnevalske grupe, sa oko 600 učesnika. Iz godine u godinu imamo ih sve više. Praznik slavi život, sve je više na ljestvici i postao je brend koji priziva da ove dane provedete u Herceg Novom, uz more i uz gušte. Slavimo mimozu, život i svako dobro u ljudima, a to je nemoguće bez prijatelja, zato vam želim dobru zabavu i sjećanja, koja će vas opet vratiti u naš grad, poručio je Katić.

Na svečanosti je uslijedila razmjena poklona domaćina i gostiju.

 Svečanosti je prisustvovao velik broj zvanica, maski, predstavnici opština iz Crne GoreHerceg Novog, regiona, novskih ustanova, institucija, građani.

Velika svečana povorka mažoretki, trombonjera, Gradske muzike, sa delegacijom Federacije evropskih karnevalskih gradova, oko 600 učesnika  u 18 časova krenuće sa Trga Nikole Đurkovića ka Igalu. Uz dobru energiju u prazničnom duhu druženje će nastaviti novskim ulicama. U ritmu VII Međunarodnog karnevala u Herceg Novom, prisustvovaće suđenju Krnevolu, koncertu Prljavog kazališta.

U Igalu će nastupiti sve karnevalske grupe sa svojim autentično osmišljenim koreografijama, maskama, živopisnim kostimima.

Nakon svečane povorke i nastupa grupa, uslijediće tradicionalna presuda karnevalu za sve loše stvari protekle godine u 20:30 na Bijelom mulu u Igalu. Ceremonija zatvaranja 55. Praznika mimoze biće zavšena spektakularnim koncertom hrvatske grupe Prljavo kazalište na platou ispred hotela Igalo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here