“Maškare” i delegacija Opštine Herceg Novi na 41. Riječkom karnevalu

Jedna od oko 100 karnevalskih grupa koje su se danas predstavile na 41. Riječkom karnevalu je i „Arlekini“ hercegnovske NVO „Maškare“, koja je osmi put nastupila jednom od najvećih evropskih karnevala, sa 40 članova.

Sa njima je i delegacija Opštine Herceg Novi, koja je prisustvovala prijemu za predstavnike Evropskih karnevalskih gradova kod gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević je izrazio zahvalnost na prijateljskom dočeku i pozvao Riječane na Novski karneval u okviru predstojećeg Praznika mimoze.

-Riječki karneval je fenomenalan, danas je ovdje oko 100 000 gostiju i učesnika iz svih djelova svijeta. Ja sam drugi put i Rijeci i stvarno se osjećamo fenomenalno, kao da smo u Novom. Pošto ovdje čitav grad živi za karneval, ovo je na neki način uvertira za naš Praznik mimoze, koji će biti otvoren u petak, tako da ćemo se uklopiti u ove karnevalske dane. Mislim da će ove godine Praznik mimoze biti jedan od najboljih u svojoj istoriji. Kada je riječ o saradnji između Rijeke i Herceg Novog, razgovarali smo o zajedničkim temama i mogućnostima saradnje, i pozvali gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića da 2. marta ponovo dođe na hercegnovski  karneval.

Opština Herceg Novi od početka podržava organizaciju Međunarodnog karnevala u Herceg Novom, koji iz godine u godinu raste.

-Kada se krenulo sa tim projektom ja sam dao podršku ispred direkcije Praznika mimoze, kao i za Trku karića i ostale ideje koje promovišu tradiciju našeg grada. Iz godine u godinu naš karneval dižemo na sve veći nivo i nadam se da ćemo i mi u budućnosti uspjeti da se bar približimo Riječkom, i ostalim velikim svjetskim karnevalima. Što se tiče organizacije, to je zaista jedan ogroman posao i zahvaljujem Ivanu Peuliću i “Maškarama” što sve to rade i što imamo nekoga u Herceg Novom ko se time bavi, poručio je Konjević.

Potpredsjednik Federacije Evropskih karnevalskih gradova Josip Silov je podsjetio da je Herceg Novi prvi od gradova bivše Jugoslavije ušao u ovu federaciju, i na njegovu inicijativu obnovio članstvo 2017. godine.

-Najprije treba reći da je Novi bio prvi grad u bivšoj državi koji je postao član Federacije evropskih karnevalskih gradova, što je kratko trajalo zbog nerazumijevanja festivalske, i ideje karnevala. Ali, kompenzacija za to je bio vaš Praznik mimoze, prekrasan festival koji vas čini prepoznatljivim u ovom dijelu Evrope, a karneval kao neko finale cijele te priče dolazi kao logičan nastavak. Posebno mi je drago što se Novi prije par godina, istina na moju inicijativu, vratio u okrilje Federacije evropskih karnevalskih gradova, gdje mislim da mu je i mjesto, jer je to svakako jedan od respektabilnih karnevala Jugoistočne Evrope. Crna Gora s ponosom može reći da spada u evropske zemlje koje imaju četiri respektabilna karnevala, koje posjeti veliki broj ljudi iz inostranstva i bližeg i daljeg, što onda na neki način daje draž cijeloj toj priči, i karnevalu, ali i samom gradu i državi.

Kao najveću prednost članstva u Evropskoj federaciji Silov ističe mogućnost povezivanja Herceg Novog sa ostalim karnevalskim gradovima.

-Ja sam pobornik kvaliteta, ne kvantiteta. Rijeka ima drugačiju priču i tu se bude zbog toga da budeš viđen, da budeš među 105-110 grupa Evrope. Rijeka ima 135 000 stanovnika, dakle 100 000 gledalaca, što sigurno ne možemo napraviti, ne samo u Herceg Novom nego ni u Kotoru, Budvi, Tivtu, prema tome treba se zadovoljiti kvalitetom. Tu je prije svega važno da se upravo iskoristi ta moć i ta mreža koju mi kao Federacija Evropskih karnevalskih gradova imamo, da se naprave prijateljstva i pozovu kvalitetne grupe iz susjednih zemalja. Prošle godine na moju inicijativu, a na vaš poziv, došle su grupe iz Sardinije i Grčke, podsjetio je Silov i dodao da činjenica da su Novljani učestvovali na prvom Riječkom karnevalu govori da je ljubav između dva grada postojala i da su tragovi ostali.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović zahvalio je svim predstavnicima gostujućih karnevalskih grupa i Federacije europskih karnevalskih gradova što prepoznaju Rijeku kao prestolnicu karnevala, što promovišu Riječki karneval i učestvuju u njegovanju karnevalske tradicije. Dobrodošlicu su im poželjeli i Meštar Sandi s kraljicom karnevala Sarom Đukić, a pridružio se i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

U delegaciji koja je bila na prijemu kod gradonačelnika Filipovića i njegovih zamjenika Sandre Krpan i Gorana Palčevskog, bio je i menadžer Opštine Herceg Novi Dušan Vukić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here