Vojnim prenzionerima prioriteti rješavanje stambenog pitanja i usklađivanje penzija

Udruženje vojnih penzionera Herceg Novi koje ima 325 članova održalo je godišnju Skupštinu, na kojoj je analiziran rad u prošloj godini. Najveći broj aktivnosti bio je vezan za rješavanje problema starih, iznemoglih i bolesnih vojnih penzionera bez stana.

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Herceg Novi, Pavle Pavlović kazao je da u Herceg Novom imamo 56 penzionera kojima nije riješeno stambeno pitanje i to su, uglavnom, ljudi stari i bolesni, tako da rade na iznalaženju rješenja.

-Bili smo na sastancima kod svih dosadašnjih ministara odbrane. Poslednji sastanak imali smo  23.januara sa savjetnik predsjednika za pravna pitanja. To će biti i tema sjednice Savjeta bezbjednosti Crne Gore na kojoj će prisustvovati premijer, predsjednik skupštine, ministar odbrane, predsjednik države, tako da očekujemo da će se konačno krenuti sa mrtve tačke, da se i to pitanje rješava pozitivno u ovoj godini, kazao je Pavlović.

Ranije je bilo načina da se vojnim penzionerima riješi stambeno pitanje, kaže Pavlović.

-Kad smo došli ovdje 140 stanova je vojska platila „Prvoborcu“ za stanove. Oko 70 je bilo napravljeno u Meljinama, na mjestu gdje se sada nalazi „Idea“ i CKB banka. To su trebali biti vojni stanovi, međutim, komanda Ratne mornarice i nadležni organi nisu  odreagovali i onda sve se dalje negativno odvijalo do danas. Danas bi se za vojne penzionere moglo graditi i riješiti stambeno pitanje. Placeva za gradnju ima dovoljno, na Toploj, u Bijeloj, na Kamenom.

Dok su radili, vojni penzioneri su izdvajali dio plate za stambena pitanja, navodi Pavlović.

-Odbijalo nam se od plate za zdravstvenu zaštitu, stambenu izgradnju, čak i za izgradnju bolnice Meljine, elektrodistributivnih sistema. Ima još nepravilnosti oko rješavanja stambenog pitanja za vojne penzionere. U pravilniku za stambene odnose postoji odluka da u slučaju smrti vojnog penzionera, koji je nosilac stanarskog prava, njegova supruga i djeca ne nasleđuju stanarsko pravo, tako da je pokrenuto pitanje da se to ispravi, objašnjava Pavlović.

Pred vojnim penzionerima je i rješavanje izuzetno važnog problema usaglašavanja penzija iz 2007/2008.godine.

-U Crnoj Gori je 2007/2008. godine je izvršeno usaglašavanje penzija civilnim penzionerima, ali tu nisu ušli vojni penzioneri. Zbog toga se i danas sudimo, međutim, sve naše tužbe su vraćene jer ne postoje organi od Ustavnog suda. Na sjeveru Crne Gore je na desetine slučajeva pozitivno rješeno, ali u Herceg Novom nijedan. Tako nam i taj problem ostaje da rješavamo u ovoj godini, kazao je Pavlović.

Vojni penzioneri će u 2024.godini biti angažovani na pružanju pomoći starim i bolesnim kolegama, obilježavanju važnih datuma iz istorije NOB-a. Takođe će omogućiti učešće na takmičenjima penzionera u Crnoj Gori i pokušati da organizuju izlete, jer zbog nedostatka novčanih sredstava nisu išli na izlete skoro pet godina. Nadaju se da će u ovoj godini uz pomoć opštine i penzionera Herceg Novog moći da realizuju i neki izlet.

Podsjećamo, Udruženje vojnih penzionera Herceg Novi formirano je 1993.godine i jedno je od najstarijih udruženja u Crnoj Gori. U prošloj godini, obilježili su jubilej, 20 godiina od osnivanja. Pripremili su monografiju Udruženja vojnih penzionera od 1993. do 2023. godine koja će biti objavljena krajem februara, tako da će zainteresovani moći da se upoznaju sa aktivnostima, životom i radom vojnih penzionera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here