Изложба Тонија Шканате у „Спа галерији“ Института Игало

Изложба аутора Антона Тонија Шканате, који је 22 године живио у Тивту, биће отворена сутра (23. септембар) у „Спа галерији“ Института “Др Симо Милошевић” у Игалу.

Живот са тешком дијагнозом Дишенове (Dychenne) дистрофије мишића, због које већ са десет година није могао да хода, Тони је обогаћивао цртајући и бојећи оловком, дрвеним и воденим бојама, темперама и фломастерима. Од пете до последње године живота долазио је на рехабилитацију у Институт, гдје је стекао пуно пријатеља и познаника.

Поставку чине 24 рада, које је селектовао академски графички дизајнер Бранко Бамби Бачановић, који истиче симболику Шканатиних радова и фантазмагорични свијет аутора.

-Када сам видио велики опус радова Антона Тонија Шканате, више од 400 цртежа, слика, мотива, био сам импресиониран маштом и симболиком којима он вјешто барата. Његови ликови, сцене, приказивање опсјена, варљивих слика, чаролија, утвара, сањарија, нестварних пејзажа, воде нас у један умјетников необични, фантазмагорични свијет… Истанчаним осјећајем за боју ствара пејзаже и догађаје. Његове маштовите колор интервенције на црно-бијелим фотокопијама ликова познатих глумаца су изузетне и сигурно могу да буду изложене на изложбама уз радове познатих концептуалних умјетника, сматра Бачановић.

Стварајући експресивне облике својих “људића”, аутор као да је позивао на загрљај, љубав и пријатељство, осјећајући се притом слободно. Идеја је да покажемо Тонијев свијет, прије свега креативни, као и да подстакнемо и охрабримо друге, њему сличне, да пронађу своју радост и свјетлост, поручују организатори.

Изложбу Антона Шканате у „Спа галерији“ ће сутра у 20:00 сати свечано отворити новинарка Антонела Стјепчевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here