36 ХФФ-МФФ: Данас на програму

Фото-Филмски фестивал фб
Фото-Филмски фестивал фб

И вечерас на Филмском фестивалу богат програм.

JУГОСЛОВЕНСКИ КЛАСИЦИ: ЉУБАВНИ СЛУЧАЈ ИЛИ ТРАГЕДИЈА СЛУЖБЕНИЦЕ ПТТ –  у Дворани Парк 18 сати

Душан Макавејев српски и југословенски редитељ, сценариста и писац. Један од оснивача филмског црног таласа. Својим дјелима критикује труло друштво, како комунистичко, тако и капиталистичко. Макавејев потписује филмове као што су “Човек није тица”,  “Љубавни случај или Трагедија службенице ПТТ-а”, “Невиност без заштите”, те “WР: Мистерије организма”, који је био забрањен у Југославији због политичког и сексуалног садржаја и приморао аутора на егзил након чега је снимао углавном у међународним копродукцијама (Sweet Movie, Coca-Cola Kid). Добитник је великог броја домаћих и страних награда: Октобарска награда Београда, Сребрни медвјед у Берлину, Сребрна арена у Пули, Златни и Сребрни Хуго у Чикагу и многе друге…

Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ је  играни филм снимљен 1967.  познат као једно од најзначајнијих остварења Црног таласа, откривао је мрачне стране живота у тадашњој Југославији, али му је специфичност била у томе што је основни драмски заплет проткао документарним сценама које се на експлицитан начин баве темама секса, насиља и смрти… Макавејева су  инострани критичари назвали „балканским Годаром“ а Ева Рас је постала позната по тада необично  експлицитним сценама голотиње, при чему се посебно истиче сцена у којој Ева Рас позира на кревету са мачком, а која је ушла у антологије југословенске кинематографије.

КАНЛИ КУЛА/такмичарска селекција дугометражног играног филма

LOST COUNTRY/Канли кула, 20 сати и 30 минута

Током 1996. године и студентских демонстрација у Србији  против Милошевићевог режима, петнаестогодишњи Стефан пролази и кроз личну, најтежу револуцију. Суочава се са  мајком, која је портпарол и саучесник корумпиране владе против које протестују његови пријатељи…

Lost Country  је други дугометражни играни филм Владимира Перишића, премијерно приказан у оквиру званичне селекције Канског фестивала. Његов први играни филм “Ординарy Пеопле” такође је  имао је премијеру у Кану, у оквиру такмичарске селекције Недјеље критике. Дио је ауторске екипе филма  Мостови Сарајева заједно са  Жан Лик Годаром, Кристи Пујом, Сергејом Лозницом…Перишић је  члан асоцијације АЦИД и умјетничког савјета Фестивала ауторског филма у Београду.

На Канли кули, у термину од 22 и 30  и филм ДА ЛИ СТЕ ВИДЈЕЛИ ОВУ ЖЕНУ

Да ли сте видјели ову жену? је дугометражни деби редитеља  Душана Зорића и Матије Глушчевића.

Кроз три различита живота, једна средовјечна жена покушава да искочи из своје коже. Током једног врелог љетњег дана  Драгиња проналази тијело мртве жене која подсјећа на њу, затим изнајмљује лажног мужа како би се показала пред пријатељима… У хладноћи зимске ноћи, она лута улицама у потрази за изгубљеним памћењем.

Редитељи Зорић и Глушчевић учествовали си на бројним међународним фестивалима. Душанов документарни филм Љубав  имао је премијеру на фестивалу Висионс ду Рéел у Ниону, док је кратки играни филм Страно тијело  уврштен у званични програм Венецијанског филмског фестивала. Матијин документарац Утопија  приказан је у Пули и на Мартовском фестивалу, а његов кратки играни филм Loop имао је свјетску премијеру на фестивалу у Локарну.

ФОРТЕ МАРЕ / селекција Кино Европа и Мрежа фестивала Јадранске регије

КИНО ЕВРОПА / СУНЦЕ БУДУЋНОСТИ / Форте маре, 20 сати  и 30 минута

Нани Морети, италијански филмски редитељ. Почео је да снима кратке кућне филмове 1973. Камером коју ње сам купио…Професионалну каријеру започиње  филмом Ecce bombo  koji mu donosi značajan uspjeh i ostaje i danas   kultni film među Italijanima

МРЕЖА ФЕСТИВАЛА ЈАДРАНСКЕ РЕГИЈЕ/ ЦРНИ КАМЕН/ Форте маре, 22 сати и 15 минута

Спирос Јаковидес написао је и режирао три кратка филма.  Црни камен  је његов први дугометражни филм.

У току снимања документарца о ,,несталим’’ јавним службеницима, редитељски двојац среће  Хароулу, очајну, заштитнички настојену мајку, Гркињу која трага за  несталим сином. Када његово име повежу са преваром која укључује власти и страну саучесницу, Хароула са својим другим сином инвалидом креће у нови поход, да докаже синовљеву невиност.

КУЋА НОБЕЛОВЦА ИВА АНДРИЋА / Документарни филм, 21 сат

WAKING UP IN SILENCE/БУЂЕЊЕ У ТИШИНИ- Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi

AND ME,I’ AM DANCING TOO/И ЈА, ЈА ТАКОЂЕ ПЛЕШЕМ/Mohammad Valizadegan

ШЕЈЛА/Velibor Čović

RETREAT/ПОВЛАЧЕЊЕ/Анабела Ангеловска

USPOMENE SA ISTOČNOG FRONTA/Radu Jude, Adrian Cioflanca

AMFITEATAR DVORANE PARK/ takmičarska selekcija studentskog filma, 21 sat

ADU ZAGREB, HRVATSKA

ЈОЖА/ Јан Креватин

НИСКА ТРАВА/ Давид Гашо

НИЈЕ ПРИСТОЈНО ПЛЕСАТИ ПО ГРОБУ/  Ана Шишков

МАРТА/  Милорад Милатовић

ДВОРАНА ПАРК

ЕКСКУРЗИЈА, у 14 сати

КАЈМАК, у 16 сати

ЈУГОСЛОВЕНСКИ КЛАСИЦИ: ЉУБАВНИ СЛУЧАЈ ИЛИ ТРАГЕДИЈА СЛУЖБЕНИЦЕ ПТТ, у 18 сати

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here