36.ФФХН: „Палма ностра” Јане Радан и Весне Кујовић трајни запис о палмама којих више нема

На четвртој конференцији за новинаре херцегновског филмског фестивала представили су се аутори остварења у три такмичарске селекције. Дугометражни играни филм “Смрт дјевојчице са жигицама”, који је приказан на Канли кули, прича о патологу Феру, који се враћа на оство Раб, мјесто свог дјетињства. Дио филма снимљен је и у Херцег Новом. Из селекције документарног филма представљен је филм “Палма ностра” ауторки Јане Радан и Весне Кујовић, док су из студентске селекције представљени филмови “Сто посто човек” Јане Шварц и “Чекај ме овде” Алексе Борковића.

Редитељ филма Горан Куленовић је казао да је велики фан Ферине књиге, и све што је у њој, њему је јако добро.

-Прво је требало донијети одлуку како уопште кренути, али смо се брзо договорили, јер сам рекао, хајде да радимо чисти кримић, па ћемо видјети шта се може уз криминалистичку истрагу додавати и шта можемо уклопити. Међутим, и ту смо можда мало претјерали, јер сам неке сцене смањивао након Пуле, изрезао само још 6 минута, јер сам имао осјећај да смо превише тога “накрцали” у филм. Тако да, најтеже је било одлучити шта убацити, казао је он.

У филму глуме Озрен Грабарић, Горан Навојец, Јелена Лопатић, Борко Перић, Славко Јурага, Лука Петрушић, Славко Собин, Никша Бутијер, Ива Бабић, Душан Ковачевић и Елма Јуковић, која је рекла да је њена улога транссексуалне проститутке јако занимљива.

-То ми је било веома изазовно и мислим да је за сваког глумца та врста трансформације потребна. Није ми био проблем, јер се залажем за сву једнокост и изборе, али послије дођу нека оптерећења, размишљања о тој особи која има обиљежја и мушког и женског пола, да ли ћу то добро урадити. Зато сам пуно истраживала, рекла је Јуковић.

Продуцент Антун Бахат је казао да је план био захтјеван а дана за снимање релативно мало.

-Људи на Рабу су били врло предусретљиви, отварали су нам врата у сваком смислу, казао је он.

На конференцији је представљан филм “Палма ностра” ауторки из Херцег Новог Јане Радан и Весне Кујовић, приказан у кући Ива Андрића у оквиру такмичарске селекције документарног филма.

Како је објаснила редитељка и продуценткиња филма Весна Кујовић, ово дјело је трајни запис о палмама којих више нема на приморју, посебно у нашем граду.

-Било нам је важно да се у некој трајнијој форми сачува сјећање и да се људима који су одавде да шанса да нешто проговоре мимо чланака и бројки који дају увид у  површну информацију, јер је много важно потенцирати ту везу људи са палмама. Већ 10 година палмин сурлаш “обавља” свој посао , а процјењује се да је у Херцег Новом преко 1000  стабала, а само 360 је на јавним површинма,  све остало су приватни посједи. Филм је дошао као нека врста школслог задатка и ми смо искористили прилику, и сви људи који су одавде су прстали да нешто кажу, јер сви дијеле исти сентимент. То су људи који су пошли и дошли  који су ту и који памте. Људи који први пут дођу, не примјећују, за њих је Херцег Нови и даље зелен и лијеп ,а за нас је много промијењен, казала је Кујовић.

На конференцији су говорили и Марио Николић сценариста филма „Сто посто човек“ редитељке Јане Шварц и Јована Аврамовић продуценткиња филма „Чекај ме овде“ Алексе Борковића који су приказани у оквиру такмичарске селекције студентског филма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here