36.ФФХН: Магија седме умјетности у Херцег Новом

Културна сцена Херцег Новог поново је засијала вечерас спектакуларно на Канли кули, гдје је, уз интонирање химне, хитове из неких од најпознатијих филмских остварења, као и ватромет, свечано отворено 36. издање Филмског фестивала, које ће до 28. августа донијети магију седме умјетности кроз три такмичарске и двије ревијалне селекције на четири биоскопске локације.

Отварајући Фестивал, министарка културе и медија Маша Влаовић казала је да овогодишње издање, под слоганом „Све боје филма“, обухвата читав спектар умјетничких поетика и стратегија аутора које својим специфичностима илуструју универзалност поруке филма и посебно истакла што је на репертоару чак девет црногорских остварења.

Маша Влаовић, министарка културе и медија

– Фестивалска селекција је ове године обојана посебним приступима гдје је, у филмском изразу присутно сучељавање тема личне и заједничке прошлости, питање идентитета, његово обликовање и уз различите сензибилитете кроз естетику филма позива на промишљање о ономе што јесмо, што представљамо и гдје су усмјерене наше тежње. Храброст аутора да приступе питањима која су дио савременог тренутка, уз наду да ће пронаћи одговоре на питања која се прожимају у све три филмске селекције, чини овогодишње издање важним –  поручила је она.

Влаовић наводи да селекција доноси остварења која са аспекта умјетничког и продукционог квалитета обезбјеђују цјеловит увид у савремено стваралаштво у категоријама играног и документарног филма. Један од њих је, како је казала, филм истакнутог црногорског филмског редитеља Живка Николића који ће након скоро три деценије, доживјети своју премијеру.

Схватајући колико је тешко да рад у области културе и умјетности буде одржив, да тежи развоју, квалитета и конкурентности недавно усвојени Национални програм развоја културе, на неколико начина таргетира развој филма и филмске продукције.

– Повећање средстава за финансирање кинематографских пројеката, унапређење биоскопске мреже у Црној Гори, затим, превођење наших филмова на стране језике и њихово прилагођавање за слабовиду публику, само се неке од предвиђених активности којима желимо унаприједи ову област – казала је министарка Влаовић.

Предсједник Општине Стеван Катић је истакао да 36 година трајања Фестивала носи квалитет постојања, препознатљивост Херцег Новог у свијету филмских стваралаца и поштовалаца.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Није тек тако Херцег Нови изабран да буде сједиште прво Југословенског фестивала филмске режије, сада Филмског фестивала. За то постоји читав низ разлога, као што су традиција биоскопске културе дужа од вијека, мјесто у којем су радили биоскопи Бока, па Орјен, Ловћен филм, град у којем су живјели и филм и позориште подједнако као све остале врсте умјетности. Овог прољећа успјели смо да вратимо дио тог наслијеђа и грађанима обезбједили дигитализовани биоскоп у реновираној Дворани Парк – подсјетио је он.

Филмски фестивал се током 36 година постојања, како је казао, борио са различитим изазовима, одговарао им на најбољи могући начин и истрајао.

– Наша тежња је да овако крупно дјело као што је Филмски фестивал, у које су генерације улагале и знање и труд, и оставиле нам га као аманет, развијамо до много већих размјера у квалитету и препознатљивости. Могу чак да кажем и престижа, јер он то заслужује. До тога води снажнија синергија свих учесника – од организације до реализације, на локалном и државном нивоу, континуитет у раду еминентних филмских и културних посленика, али и правовремено дјеловање – поручио је Катић.

На свечаном отварању Фестивала представљени су селектори све три селекције, као и жирим на чијем је челу ове године прослављена глумица Јелисавета Сека Саблић.

Глумица Сека Саблић отварајући фестивал казала је „сада кад отворим фестивал немојте да га затварате и нека остане отворен“.

Јелисавета Сека Саблић, глумица

– Са посебним задовољством поздрављам публику, Херцег Нови и прво вече 36. Филмског фестивала – казала је она.

Предсједник Савјета фестивала Стеван Копривица уручио јој је награду “Милан Жмукић” и поручио да се она најбоље сналази у комедији.

– Теоретичри не воле комедију, али публика је воли и један диван француски писац је рекао „комедија је као морски талас и када га прођете и запањи вас она свјежина и дивота талса, али вам остане горак укус соли на устима“. Такве врсте комедије нам интерпретира Сека Саблић. Хвала јој за такву племениту врсту комедије – казао је он.

Након што јој је уручена награда, Саблић је казала да је то признање за њене године, трајање и посвећеност овом послу.

– Милан је био важан човјек у позоришту и велики продуцент у југословенској продукцији. Е па Жмуле, тако смо га звали, ко би рекао да ћу ја једног дана добити награду која носи твоје име – казала је Саблић.

Први пут су у оквиру програма свечаног отварања познати глумци пјевали пјесме из неких од најпознатијих филмских хитова, попут „Играјмо последњи танго“ из „Балкан експреса“ или „На морскоме плавом жалу“ из легендарног Кустуричиног „Сјећаш ли се Доли Бел“, уз познате инсерте из тих остварења на великом платну.

Овогодишње издање Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала, са пажљиво одабраним филмовима у селекцијама дугометражног играног, документарног и студентскког филма доноси богатство жанрова, прича и естетика. Програм ће обогатити и селекција Кино Европа, сачињена од награђених филмова са реномираних европских фестивала, и “Adriatic Audience Award” Мреже фестивала Јадранске регије.

Након свечаног отварања Фестивала почела је прва пројекција у званичној такмичарској конкуренцији – дугометражни играни филм “Сирин”, Сенада Шахмановића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here