27. ХАПС: „Козоцид“ – Између људске послушности и побуне здравог разума

Представа “Козоцид” Градског позоришта Подгорица, легенде регионалног театра Виде Огњеновић, која је написала текст и сама режирала овај изузетно успјешан комад, затвориће вечерас 27. издање ХАПС-а.

Театарском сторијом „Козоцид“, овјенчаном са четири Стеријине награде Вида Огњеновић нас води у црногорски крш, у околину Никшића, у прошлост, вријеме непосредно након Другог свјетског рата, у доба обнове, изградње, индустријализације, али и у доба директива које нису донијеле ништа добро, баш као што није било добро масовно претварање сељаштва у радничку класу. Осим радњом Вида Огњеновић нас и кроз поступак грађења представе враћа традиционалним драмским поступцима, који су у последње вријеме запостављени.

Ауторка нам причу открива полако, заснивајући је на истинитим догађајима и документаристичкој грађи прикупљеној од људи који памте времена када су преко ноћи, директивом, козе од хранитељки постале највећи непријатељи и препрека у развоју социјалистичког друштва.

 „Козоцид“ су критичари дефинисали као политичку драму, драму о угњетавању здравог разума, драму која тражи од људи да буду овце, да мисле само шта ће јести, да не гледају у небо, драма о корумпирању, о томе да се човјек привикава на све па и на “смицање” коза или прибјегава “овцокозу” или јасније дволичности, што је за свако друштво погубно.

У представи на ХАПС-у играју: Миливоје Мишо Обрадовић, Игор Ђорђевић, Душан Ковачевић, Дејан Ђоновић, Дубравка Дракић, Симо Требјешанин, Павле Илић, Горан Славић, Данило Челебић, Стеван Радусиновић, Ивана Мрваљевић, Милош Пејовић, Лара Драговић, Смиљана Мартиновић, Катарина Крек, Омар Бајрамспахић, Жељко Цаја Радуновић, Маја Шаренац, Драган Рачић, Павле Поповић, Славка Нелевић, Јелена Одаловић, Зоран Ракочевић, Дарко Бјелобрковић и Новак Томовић.

Сценографију у „Козоциду“ потписује вишеструко награђивани аутор Герослав Зарић, за костиме је била задужена Љиљана Драговић.

По свему судећи, изузетно добра и квалитетна представа у којој публика ужива, на програму ХАПС-а је вечрас од 20:30 у Дворани Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here