МЕЂУНАРОДНИ ЈЕ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

ФОТО: www.un.org

Међународни дан људских права обиљежава се у знак сјећања на 10. децембар 1948. године, када је Генерална Скупштина Уједињених нација усвојила Универзалну декларацију о људским правима. Овогодишња тема је „ЈЕДНАКОСТ – смањење неједнакости, унапређење људских права“.

Влада Црне Горе чини све, а чиниће и убудуће, да право на живот, слободу и сигурност било којег грађанина не буде доведено у питање, поручио је премијер Здравко Кривокапић.

У периоду након обнове државности, Црна Гора је остварила видљив напредак на плану развоја демократије и успостављања система који ће гарантовати и чувати темељна права сваког њеног грађанина, казао је предсједник државе Мило Ђукановић.

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић истиче да су међународни принципи поштовања људских права и слобода, императивни за све земље и засновани на истини која је изнад недоречености националних језика и просторних граница држава

– Влада Црне Горе формирана је као демократски одговор вишедеценијском, једнопартијском апсолутизму који је угрожавао неке од основних људских права и слобода грађана Црне Горе. Посљедњи грађански отпор институционалном насиљу који је крунисан парламентарним изборима у августу 2020. године, био је најдостојанственији одговор притиску на људска права и слободе у историји Црне Горе, а по својим резултатима један од најзначајнијих у вишевјековном трајању ове државе. Влада чини све, а чиниће и убудуће, да право на живот, слободу и сигурност било којег грађанина Црне Горе, право на запослење и социјалну сигурност, право на учешће у културном животу, лична слобода и заштита од тортуре, нехуманог односа, слобода мишљења, изражавања, увјерења или вјероисповјести, никада више, било чијим несавјесним нечињењем, или нечијим недобронамјерним чињењем, не буду доведени у питање. Чувајући људска права и слободе, чувамо Устав и суверенитет наше Црне Горе и вриједности европске цивилизације – наводи се у саопштењу премијера Кривокапића поводом Међународног дана људских права.

У периоду након обнове државности, Црна Гора је остварила видљив напредак на плану развоја демократије и успостављања система који ће гарантовати и чувати темељна права сваког њеног грађанина, казао је предсједник Мило Ђукановић.

– Изазова је пуно, али одлучност да Црна Гора и сви њени грађани истрајавају у напорима да чувају традицију суживота и поштовања и уважавања различитости и изграђују друштво отпорно на покушаје урушавања једнакости и достојанства сваког појединца, без обзира на његову националну, вјерску, расну, старосну, родну или сексуалну припадност или оријентацију, никада није била снажнија. Данас Црна Гора и њени грађани су раме уз раме са партнерима широм свијета у намјери да дају свој допринос неопходној ревитализацији демократских вриједности и свијету у којем ће сваки појединац бити слободан и једнак у својим правима и дужностима. Да граде демократско и отворено друштво, друштво знања и највиших европских и евроатлантских вриједности – поручио је Ђукановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here