ИНТЕНЗИВНИЈА САРАДЊА ЗА ЕФИКАСНИЈЕ ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Директна и интензивна сарадња локалних самоуправа са Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија треба да буде најкраћи и најефикаснији пут за рјешавање проблема са којима се сусрећу локалне управе у редовном функционисању, истакнуто је након данашњег састанка представника Министарства и Општине Херцег Нови.

Управни надзор над локалним самоуправама, који је у надлежности овог министарства, не желе да наметну као врсту патронизирајућег и рестриктивног односа, већ оног у којем ће градити заједничку правну сигурност за грађане, на исправан начин примјењивати законе и превентивно дјеловати, казала је за РТХН мр Милијана Вукотић Јелушић, директорица Директората за ефикасну имплементацију добре јавне управе.

-Жељела сам да обиђем колеге у општинским администрацијама и да се „погледамо у очи“ јер самим тим стичемо осјећај веће одговорности једних према другима и да за изговорену ријеч сносимо одговорност. Ово је била идеална прилика да размјенимо искуства како функционишу локалне самоуправе, са којим проблемима се суочавају. Имали смо прилику да чујемо да из разних надлежности имамо различите проблеме, а можда највише доминира неусклађеност законских прописа. Зато ћемо ове састанке искористити да делегирамо кључне проблеме према ресорним министарствима и надам се да ће се у што скорије вријеме наћи рјешења. Када кажем партнер, мислим да ово министарство треба на неки начин да буде лобиста свим локалним самоуправама ка ресорним министарствима како би њихови проблеми заиста наишли на брзо рјешење, оног тренутка када буду делегирани, казала је Вукотић Јелушић.

Ово је први састанак чији је циљ афирмација партнерског односа државне управе и локалне самоуправе, казао је главни администратор Општине Херцег Нови Ненад Ђорђевић.

– Сада имамо и непосредан контакт, не само путем писама и других видова коресподенције, са ресорсним Министарством које јесте наш заједнички заступник пред свим државним органима. Овај ресор и госпођа Вукотић Јелушић ће нама помагати да рјешавамо проблеме у погледу измјена закона, системских рјешења, комуникације са другим органима – објашњава он.

Ђорђевић оцјењује да је састанак био јако успјешан, те изражава задовољство што је овај процес започет и што ће времено прерасти на виши ниво.

Састанак је позитиван примјер добре сарадње локалне и државне управе, истиче Весна Самарџић из Општине Херцег Нови.

– Убјеђена сам да ће бити конкретних помака, јер данас смо изнијели нека спорна питања и проблеме са којима се, као ресорни секретари и комплетна локална самоуправа суочавамо, када је ријеч о неусклађеној законској регулативи и одређеним проблемима који нас успоравају у реализацији бројних захтјева грађана – наводи она.

Самарџић је покренула питање финансирања Дневног центра, конкретно партиципације родитеља, коју, како наводи, из Министарства најављују као нови намет, који се покушава пренијети на локалну управу и родитеље.

Интенција и отварање Дневног центра, како у Херцег Новом, тако и у другим општинама, осмишљено је тако да Општина сноси највећи дио средстава, односно финансира рад, а Министарство партиципира. Партиципација је до сада била 150 еура мјесечно по кориснику.

– Сматрамо да Министарство мора да настави да партиципира и да се овај вид финансирања не смије пренијети на родитеље корисника. Није поента да Општина све плаћа, као сто неке општине предлажу, јер могу да поднесу тај терет, управо из разлога што нас очекују други сервиси као што је „27 плус“, гдје морамо конкретно договорити врсту и начин финансирања – казала је Самарџић.

Уколико изостане партнерски однос са државом при финансирању Дневног центра, биће доведено у питање и финансирање свих осталих сервиса, што је и била тема излагања Весне Самарџић, која је том приликом упутила и апел Министарству јавне управе да се овај проблем подигне на виши ниво, те укључе све општине.

У радном састанку су учествовале и начелница Дирекције за имплементацију принципа добре јавне управе, аналитику и извјештавање Нина Блажић, самостални савјетник I у наведеној дирекцији Златко Глигоровић, представници општинских секретаријата и служби.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here