Херцег Новом одобрена донација – мала подморница као музејски експонат

Влада је усвојила Информацију о предлогу донације мале подморнице ознаке П916 и других средстава Општини Херцег Нови, на трајно коришћење и без новчане надокнаде.

Општина Херцег Нови се, како би очувала поморску традицију и унаприједила туристичку понуду града, обратила Министарству одбране молбом за уступање мале подморнице на трајно коришћење без новчане накнаде.

Општина би сносила све трошкове преузимања и транспорта до мјеста у граду гдје би подморница била постављена као музејски експонат. У том, али и циљу спречавања даљег пропадања усљед временских утицаја, избјегавања могућности њихове продаје као секундарне сировине, а имајући у виду и чињеницу да се ради о средствима која се не употребљавају у Војсци Црне Горе, а могу послужити као музејски експонати, Влада је прихватила Споразум о донацији и овластила министарку одбране проф. др Оливеру Ињац да га потпише са предсједником Општине Херцег Нови Стеваном Катићем.

Општина Херцег Нови се и раније обраћала Влади да јој уступи подморницу коју би користила као музејски експонат, што је и одобрено закључком из 2016. године, али како нису обезбјеђени одређени услови – припрема подморнице, транспорт и неутрализација електролита у акумулаторским батеријама које су саставни дио подморнице, споразум је раскинут 2019. године. Општина је упутила нови захтјев у децембру 2021. године, који јој је сада и одобрен.

Ријеч је о једној од пет подморница које су од 1979. до 1988. године изграђене у бродоградилишту Сплит, не посједују наоружање већ је њихова основна намјена била превоз поморских диверзаната и транспорт морских мина идиверзантских бомби. Дужине су 19,52м, ширине 2,70м, висине 3,68м, дубина роњења 105м и гранична дубина 120м.

Како на тендерима Министарства одбране од маја 2007. до септембра 2008. године, није било заинтересованих купаца, сходно закључку Владе, једна подморница је 2009. године уступљена Војном музеју оружаних снага Републике Словеније, а друга 2014. године Министарству одбране Републике Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here