17. ГАСФ: Балкан Џипси Џез – традиција Балкана и џез стандарди

Иако најављен као квартет, Балкан Џипси Џез оркестар наступио је синоћ у оквиру програма 17. Guitar Art Fest-а са три члана, али музика са двије гитаре и контрабасом није оставила равнодушним публику у Старом граду.

Дејан Крсмановић, Томислав Вујовић на гитарама и Андрија Војводић на контрабасу сјајном свирком прошараном сјетним и разиграним мелодијама и џез стандардима са мотивима из разних крајева Балкана оправдали су име бенда у сваком смислу.

Причајући о компоновању Војводић за РТХН објашњава на који начин бенд долази до комбинације разних мотива стварајући посебан музички жанр.

Андрија Војводић, музичар

– Комбинација је мултинационална, зато што у нашем оригиналном саставу имамо пуно странаца, који су помоћни чланови у бенду. Спојили смо тај интернационални музички жанр у једно, дали смo му примјесу добили балканског, односно нашег домаћег мелоса – наводи он.

На музику Балкан Џипси Џез квартета, како прича Војводић, добро реагује и страна и домаћа публика.

– Странци врло добро реагују зато што им је свинг џез музика јако позната, они имају културу слушања те врсте музике и то је врло распрострањено у Европи. Код нас, морамо да дамо културни допринос свему томе. Покушавамо да убацимо различите европске жанрове у балкански мелос и кроз тај начин и те мелосе приближити нашим људима – казао је он.

Наступ у оквиру 17. ГАСФ-а Балкан Џипси Џез квартету није први у Херцег Новом, али је први у каријери у програму једног фестивала, па га Војводић оцјењује као веома битан у, како је казао, фантастичној атмосфери.

Фото: http://www.gaf.rs/

Вечерас је на програму концерт бенда The Bestbeat, који наступа на инструментима и појачалима какве су користили Битлси, у вјерним репродукцијама костима из различитих фаза каријере, са препознатљивим фризурама, док композиције изводе у оригиналним аранжманима и тоналитетима, као да је ријеч о дјелима класичне музике.

Почетак програма на Љетњој тераси Градске кафане заказан је за 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here