Održan sajam bokeljskog sporta u Herceg Novom

Pod sloganom „Crna Gora  – zemlja sporta” u organizaciji Opštine Herceg Novi, a pod  pokroviteljstvom  Ministarstva sporta i mladih Crne Gore na terenu FK “Obilić“ u Sutorini organizovan je Sajam sporta  u okviru programa Dana reprezentacije za Boku odnosno gradove Herceg Novi, Kotor Tivat i Budvu.

Na ovoj manifestaciji  okupilo se oko 30 klubova iz četiri bokeljske opštine  i dva  nacionalna saveza te predstavnici više sportskih i obrazovnih institucija iz Boke, kojima je cilj da na najbolji način promovišu svoj  klub, grad i sportske discipline iz svojih sredina koji kao cjelina predstavljjaju zemlju i njene potencijale.

U ime grada domaćina učesnike ove manifestacije pozdravio je potpresjednik Opštine  Herceg Novi Mirko Mustur koji je naglasio da je ovaj skup  “prava manifestacija na pravom mjestu“.

-Za ovu moju tvrdnju  više je  razloga.  Prvi je – Herceg Novi je  Evropski grad sporta  za 2024  godinu, a to je zasluženo zbog  izuzetnih rezultata naših sportista, ukupne sportske ponude i broja aktivnih i rekreativnih sportista. Prema podacima  iz prošle godine  oko 4 000 građana se bavilo sportom  u Herceg Novom, od čega  je 30 osto žena.  Drugi podatak koji je za ponos i poštovanje je to da je Herceg Novi  olimpijski grad, pa će i ove olimpijske 2024. godine u Parizu biti najviše Novljana i Novljanki – vaterpolo, jedrenje, tenis i nikako ne smijemo  zaboraviti  našeg paraolimpijca Miloša Spaića  koji je kandidat za Paraolimpijske igre. Sportisti su najbolji ambasadori Herceg Novog, od sporta očekujemo  da bude još jedna važna privredna grana za naš grad, za sportski turizam. Svjesni toga  naša lokalna samouprava maksimalno  ulaže  u razvoj sporta i sportskih kolektiva i na tom putu  ostajemo, a svaka  podrška državnih institucija  je dobro došla, kazao je Mustur i poželio uspjeh crnogorskim sportistima na planetarnoj smotri u Parizu.

Potpresjednik Vlade i ministar sporta Dragoslav Šćekić naglasio je da je ponosan što su se okupili da obilježe Dan reprezentacije, dan, kad se slavi sport, zajedništvo i sve ono  što nas povezuje kao narod.

-Naše reprezentacije, bilo da se radi  o fudbalu, košarci, vaterpolu ili  bilo  kojem drugom sportu, predstavljaju mnogo  više  od samih  sportskih  kolektiva. One su simbol naše borbenosti, naše  snage  i našeg ponosa, rekao je Šćekić.

Herceg Novi, sa svojom  bogatom istorijom i  kulturnim nasleđem, oduvijek je, po riječima Šćekića, bio mjesto  gdje se njeguju prave vrijednosti i gdje se podržava sportski duh.

-Ovo je dom  svjetskih, evropskih i  olimpijskih  šampiona, koji su Herceg  Novi stavili na sportsku mapu i učinili ga prepoznatljivim, ne samo u Crnoj Gori i regionu, nego i širom planete. Mladi  sportisti, koji treniraju  na terenima, dvoranama  i bazenima širom  Novog, su budućnost našeg  sporta i oni su  ti koji će jednog dana poći već utabanim putevima svojih  proslavljenih  sugrađana i predstavljati svoju  državu u najboljem  svijetlu. Neka  ovaj dan  bude  podsjećanje  da uvijek  podržavamo  jedni  druge, da slavimo  naše pobjede, ali i da iz poraza učimo i rastemo. Neka nam naši sportisti budi inspiracija da svaki dan budemo bolji, hrabriji i posvećeniji, kazao je Šćekić.

Poručio je da će Ministarstvo sporta i mladih  učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da stvori što bolje uslove za trening i postizanje vrhunskih rezultata.

-To je nama iz Ministarstva visoko u agendi, ne samo zbog budućih generacija, već i zbog onih koji su godinama unazad  ostvarivali  vrhunske rezultate u ne baš idealnim uslovima za rad.

Posle svečanog otvaranja Šćekić je sa saradnicima  obišao svaki štand klubova koji su bili okićeni peharima osvojenim u poslednje dvije godine  i razgovarao sa predstavnicima klubova iz svakog grada koji su ukratko prestavili rad, rezultate ali ukazali na problem svojih klubova.

Učesnici Sajma sporta iz Herceg Novog bili su: VPK Jadran, FK Igalo, FK Orjen, ŽKK Primorje, ŽKK Herceg Novi,  KK Primorje 1945, ŠK Herceg Novi, STK  “Novi” ŽOK Albatros, KK Karača 2005, Karate klubovi Bijela, Šotokan  i Tempo.

Iz Kotora su bili predstavnici: VPK Primorac, ŽOK Gimnazijalac, Karate klub  Kotor.

Iz opštine Tivat: FK ”Arsenal”, ŽKK ”Se Stars”, Džudo klub ”Monte tatami” i Crnogorski Boćarski Savez CG .

Iz Budve: VPK Budvanska rivijera, Bokserski klub Budva i ronilački klub Budva.

U ime Opštine Herceg Novi sajmu je prisustvovao Mitar Kisjelica, Tivta sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević.

Među prisutnim brojnim sportistima najviše pažnje na jučerašnjem skupu izazvalo  je prisustvo mlade bokserke Bojane Gojković  moralnog “učesnika” olimpijade koja čeka Odluku  Međuanrodnog olimpijskog komiteta na žalbu  na četvrfinalni meč kvalifikacionog olimpijskog  turnira u Bankoku.  Po svemu viđenom u borbi Gojkovićka je bila bolja od svjetske prvakinje Van Hsijen Ven  iz Tajpeja, ali je poražena i onemogućeno joj je da izbori vizu za Olimpijske igre  u Parizu.

-Čast mi je što sam danas u Herceg Novom gost sajma Sporta. Draga mi je i podrška koju sam dobila na ovom skupu.  Ja ću se i dalje spremati za velika takmičenja, a očekujem i odgovor na našu žalbu i nadam se da će MOK ispraviti nepravdu  jer sam nepravedno zaustavljena na putu za Pariz što je bio moj sportski životni san, rekla je 21 godišnja mlada reprezentativka za naš sajt.

Dvosatno druženje za pamćenje bila je dobra uvertira pred nastupajuće 33. Olimpijske igre u Parizu gdje će biti i predstavnici Crne Gore među njima najveći broj Novljana.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here