Одржан сајам бокељског спорта у Херцег Новом

Под слоганом „Црна Гора  – земља спорта” у организацији Општине Херцег Нови, а под  покровитељством  Министарства спорта и младих Црне Горе на терену ФК “Обилић“ у Суторини организован је Сајам спорта  у оквиру програма Дана репрезентације за Боку односно градове Херцег Нови, Котор Тиват и Будву.

На овој манифестацији  окупило се око 30 клубова из четири бокељске општине  и два  национална савеза те представници више спортских и образовних институција из Боке, којима је циљ да на најбољи начин промовишу свој  клуб, град и спортске дисциплине из својих средина који као цјелина представљјају земљу и њене потенцијале.

У име града домаћина учеснике ове манифестације поздравио је потпресједник Општине  Херцег Нови Мирко Мустур који је нагласио да је овај скуп  “права манифестација на правом мјесту“.

-За ову моју тврдњу  више је  разлога.  Први је – Херцег Нови је  Европски град спорта  за 2024  годину, а то је заслужено због  изузетних резултата наших спортиста, укупне спортске понуде и броја активних и рекреативних спортиста. Према подацима  из прошле године  око 4 000 грађана се бавило спортом  у Херцег Новом, од чега  је 30 осто жена.  Други податак који је за понос и поштовање је то да је Херцег Нови  олимпијски град, па ће и ове олимпијске 2024. године у Паризу бити највише Новљана и Новљанки – ватерполо, једрење, тенис и никако не смијемо  заборавити  нашег параолимпијца Милоша Спаића  који је кандидат за Параолимпијске игре. Спортисти су најбољи амбасадори Херцег Новог, од спорта очекујемо  да буде још једна важна привредна грана за наш град, за спортски туризам. Свјесни тога  наша локална самоуправа максимално  улаже  у развој спорта и спортских колектива и на том путу  остајемо, а свака  подршка државних институција  је добро дошла, казао је Мустур и пожелио успјех црногорским спортистима на планетарној смотри у Паризу.

Потпресједник Владе и министар спорта Драгослав Шћекић нагласио је да је поносан што су се окупили да обиљеже Дан репрезентације, дан, кад се слави спорт, заједништво и све оно  што нас повезује као народ.

-Наше репрезентације, било да се ради  о фудбалу, кошарци, ватерполу или  било  којем другом спорту, представљају много  више  од самих  спортских  колектива. Оне су симбол наше борбености, наше  снаге  и нашег поноса, рекао је Шћекић.

Херцег Нови, са својом  богатом историјом и  културним наслеђем, одувијек је, по ријечима Шћекића, био мјесто  гдје се његују праве вриједности и гдје се подржава спортски дух.

-Ово је дом  свјетских, европских и  олимпијских  шампиона, који су Херцег  Нови ставили на спортску мапу и учинили га препознатљивим, не само у Црној Гори и региону, него и широм планете. Млади  спортисти, који тренирају  на теренима, дворанама  и базенима широм  Новог, су будућност нашег  спорта и они су  ти који ће једног дана поћи већ утабаним путевима својих  прослављених  суграђана и представљати своју  државу у најбољем  свијетлу. Нека  овај дан  буде  подсјећање  да увијек  подржавамо  једни  друге, да славимо  наше побједе, али и да из пораза учимо и растемо. Нека нам наши спортисти буди инспирација да сваки дан будемо бољи, храбрији и посвећенији, казао је Шћекић.

Поручио је да ће Министарство спорта и младих  учинити све што је у његовој надлежности да створи што боље услове за тренинг и постизање врхунских резултата.

-То је нама из Министарства високо у агенди, не само због будућих генерација, већ и због оних који су годинама уназад  остваривали  врхунске резултате у не баш идеалним условима за рад.

После свечаног отварања Шћекић је са сарадницима  обишао сваки штанд клубова који су били окићени пехарима освојеним у последње двије године  и разговарао са представницима клубова из сваког града који су укратко преставили рад, резултате али указали на проблем својих клубова.

Учесници Сајма спорта из Херцег Новог били су: ВПК Јадран, ФК Игало, ФК Орјен, ЖКК Приморје, ЖКК Херцег Нови,  КК Приморје 1945, ШК Херцег Нови, СТК  “Нови” ЖОК Албатрос, КК Карача 2005, Карате клубови Бијела, Шотокан  и Темпо.

Из Котора су били представници: ВПК Приморац, ЖОК Гимназијалац, Карате клуб  Котор.

Из општине Тиват: ФК ”Арсенал”, ЖКК ”Се Старс”, Џудо клуб ”Монте татами” и Црногорски Боћарски Савез ЦГ .

Из Будве: ВПК Будванска ривијера, Боксерски клуб Будва и ронилачки клуб Будва.

У име Општине Херцег Нови сајму је присуствовао Митар Кисјелица, Тивта секретарка Секретаријата за друштвене дјелатности Оливера Мишковић Видојевић.

Међу присутним бројним спортистима највише пажње на јучерашњем скупу изазвало  је присуство младе боксерке Бојане Гојковић  моралног “учесника” олимпијаде која чека Одлуку  Међуанродног олимпијског комитета на жалбу  на четврфинални меч квалификационог олимпијског  турнира у Банкоку.  По свему виђеном у борби Гојковићка је била боља од свјетске првакиње Ван Хсијен Вен  из Тајпеја, али је поражена и онемогућено јој је да избори визу за Олимпијске игре  у Паризу.

-Част ми је што сам данас у Херцег Новом гост сајма Спорта. Драга ми је и подршка коју сам добила на овом скупу.  Ја ћу се и даље спремати за велика такмичења, а очекујем и одговор на нашу жалбу и надам се да ће МОК исправити неправду  јер сам неправедно заустављена на путу за Париз што је био мој спортски животни сан, рекла је 21 годишња млада репрезентативка за наш сајт.

Двосатно дружење за памћење била је добра увертира пред наступајуће 33. Олимпијске игре у Паризу гдје ће бити и представници Црне Горе међу њима највећи број Новљана.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here