Злочин у Јасеновцу историјска опомена човјечанству, честица моштију Јасеновачких мученика на поклоњење Новљанима

Фото: РТРС

Делегација Општине и Скупштине општине Херцег Нови, Црквене општине Топаљско херцегновске и вјерници из Херцег Новог, присуствовала је данас обиљежавању Дана сјећања на жртве концентрационог логора у Јасеновцу. Положили су вијенце у Меморијалне центре у Јасеновцу и Градини.

Претходно је у Цркви Усјековања главе Светог Јована Крститеља архијерејску литургију служио владика Пакрачко славонски Јован уз саслужење херцегновских свештеника, казао је архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић.

– Велики благослов за Херцег Нови и читаву Црну Гору је што смо данас добили честицу, дио моштију Светих јасеновачких мученика, који носимо у наш град. Биће изложене у херцегновским храмовина гдје ће вјерници моћи да узму благослов од наших светих мученика којима смо се данас молили за цијели наш народ поготове за вјерне који живе у Херцег Новом. То је велики благослов, част и радост коју носимо Новом из Јасеновца, казао је отац Обрен Јовановић.

Прошло је 78 година од затварања логора, а злочин који се догодио у Јасеновцу никада не смије бити заборављен и никада више се не смије догодити, казао је предсједник Општине Стеван Катић.

– Данас је на мјесту страдања нашег народа, поводом 78 година од затварања концентрационог логора у Јасеновцу, дошли смо да се поклонимо сјенама страдалих. Велико ми је задовољство што су у Јасеновцу бројни Новљани, представници локалне самоуправе, свештенства, црквеног хора, Кола српских сестара и што смо на тај начин још једном показали јединство које Херцег Нови има као град носилац ордена Светог Саве и као град који баштини праве вриједности, традицију, вјеру и културу. Са друге стране, веома сам тужан када видим шта се све догодило у том времену и понављам, овај злочин не смије више никада да се понови, казао је предсједник Катић и најавио наставак службене посјете пријатељској Општини Котор Варош поводом Дана ослобођења.

Јасеновац је свето мјесто страдања српског, јеврејског, ромског и осталих народа, казао је потпредсједник Општине Милош Коњевић.

– Није свеједно бити на овом мјесту. Херцег Нови је и данас показао да смо увијек тамо гдје наш народ страда. Шта рећи када стојите на мјесту гдје је погубљено преко 700 000 људи. О овоме треба да уче сви, да посјете Јасеновац и дјеца из Црне Горе и из других држава током екскурзија које су некада и подразумјевале обилазак оваквих мјеста, казао је потпредсједник Коњевић.

Дану сјећања на жртве пострадале у логору Јасеновац присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур, као и други представници општинских секретаријата и установа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here