Живот и дјело Николе Тесле на изложби у Дворани Парк

Изложба под називом „Никола Тесла – човјек из будућности“, као дио програма Пријатељи у гостима – Дани Београда на 55. Празнику мимозе, биће отворена вечерас у фоајеу Дворане Парк.

Музеј Николе Тесле еминентна је институција културе и науке и установа која слући за понос цијелом свијету, јер се у њој чувају лични предмети и заоставштина једног од највећих свјетских научника. Посјетиоци ће у Херцег Новом имати прилику да погледају дио поставке из фундуса, чуло се на конференцији за новинаре.

Како је казала директорица Музеја Ивона Јевтић, изложба је до сада обишла велики број градова и држава широм свијета, али је велика част што ће поставка бити приказана и у Херцег Новом.

Ивона Јевтић, директорица Музеја Николе Тесле Београд

– Ово је основна поставка, али имамо у виду да смо недавно урадили играно-документарни филм, који је имао премијеру у Вашингтону, Њу Јорку, Чикагу, Мериленду, Вирџинији и у Београду у новембру, надамо се да ћемо можда имати прилике да га током љета прикажемо овдје, јер је заиста дидактичан, едукативан и поучан – наводи она.

ПР Туристичке организације Београда Јелена Станковић изразила је задовољство што су већ осам година дио Празника мимозе, јер се у Херцег Новог увијек осјећају као код куће. Она је подсјетила на досадашње програме којима се главни град Србије представио на минулим Празницима мимозе и најавила оне који су у плану за наредни период.

Јелена Станковић, ПР Туристичке организације Београда

– Ове године нама је изузетно драго да ће се Новљанима представити Музеј Николе Тесле, институција од изузетног значаја за град Београд, Србију, читав регион, заправо и читав свијет. Током наредних 30 дана имаћемо прилику да уживамо у сегменту који представља живот и рад једног од, слободно могу рећи, највећих научника свих времена. Поред нових програма које сваке године осмишљавамо, традиција Скадарлијске вечери остаје иста – поручила је Станковић, и позвала све да им се придеруже сутра вече у Градској кафани која је, како је рекла, својеврсна институција културе Херцег Новог.

Изложба је организована у сарадњи са Музејом Николе Тесле, како наводи директорица ТО Херцег Нови Миља Виторовић, са циљем обогаћивања дестинације културном понудом у току Празника мимозе.

Миља Виторовић, директорица ТО Херцег Нови

– Као једна друштвено одговорна организација сматрали смо да оваква изложба, односно едукација кроз један овакав пројекат може бити од великог значаја, тако да смо је реализовали са циљем да је учинимо доступном свима који нису у могућности да је посјете у Београду. Приоритетно, идеја је да је погледају како дјеца из нашег тако и из околних градова за које вјерујем да ће у великом броју доћи и посјетити изложбу – казала је Виторовић.

Током трајања поставке у биоскопској сали Дворане Парк биће приказан и филм о Николи Тесли, који носи назив „Бежично“. Свечано отварање изложбе заказано је за 19 сати, а изложбу ће отворити директорица Музеја Никола Тесла из Београда Ивона Јевтић.

Поставку у Дворани Парк могуће је погледати у наредних 30 дана.

1 COMMENT

  1. Da nisam slušao TV intervju kustosa rodne kuće Nikole Tesle, ne bih znao da je on bio veliki kockar oprije nego je otišao u Ameriku. Tek kada mu je majka dala bukvalno zadnji novac koji je prokockao, odustao je od ćorava posla. To Radio TV HN garantovano neće objaviti kako ne bi unio metež u mirni Herceg-Potemkinovi…
    Iz srbske štampe: Da bi savladao rastuću antipatiju kolega, Tesla u drugoj godini školovanja počinje da se karta i igra bilijar, puši, da ostaje do kasno napolju… To ga odvodi u drugu krajnost, napušta školovanje, seli se u Maribor gde radi i – karta se.
    Očeva nastojanja da ga odvoji od kocke nisu urodila plodom, on zbog toga oboleva i umire kada Nikolu deportiovanog zbog skitnje iz Maribora kući dovodi policija. Tesla, međutim, u Gospiću nastavlja s kockom, gubi sav novac, a majka ne znajući više šta bi sa njim, daje mu sve što ima da jednostavno više nema šta da izgubiti. To je Nikolu toliko potreslo da više nikada nije seo za kartaški sto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here