Зимско издање онлајн фестивала од 10. до 18. децембра

Фото: Сцена из филма "Асиметрија"

Након два успјешна Прољећна издања, Мреже фестивала Јадранске регије, у којој су ујединиле филмске манифестације – Загреб Филм Фестивал, Сарајево Филм Фестивал, Фестивал ауторског филма Београд, Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал и Љубљански филмски фестивал, почев од данас до 18. децембра биће одржано прво Зимско издање фестивала. На онлајн платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba биће бесплатно приказана четири филма.

Зимско издање Мреже фестивала Јадранске регије данас отвара дебитански филм „Асиметрија“ београдске редитељке Маше Нешковић који кроз три наративне линије прати три пара, чије се приче преплићу током љета у пустом Београду.

 ПР Херцегновског филмског фестивала Марија Ристић за РТХН је казала да асоцијација најзначајних филмова у региону са пет чланова мреже, заједничким снагама организују онлајн догађај:

  Мисија Зимског издања је да нас, у вријеме кад се сви више задржавамо код куће, испред екрана, подсјети на неколико важних филмова из региона, који су свој фестивалски и биоскопски живот имали уочи или за вријеме пандемије, те стога нису добили пажњу, коју заслужују.  

Онлајн догађај је прилика да погледате заиста четири хваљена филмска остварења. Ријеч је о занимљивим и актуелним темама. Регистрација је веома једноставна и прилика је да у топлини дома уживате у сјајним остварењима.

Након филма имаћете прилику да погледате разговор са аутором о процесу настанка филма и о другим темама. Ове године Зимско издање има и еколошку димензију кроз догађај Ekoskop који ће бити реализован у Црногорској кинотеци, 17. децембра и након филма „Тајни живот дрвећа“ ће бити организована панел дискусија о еколошким изазовима, што је и прилика да пошаљемо важну поруку, оцијенила је Ристић.

На овогодишњем издању биће приказани и филмови „Бог постоји, њено име је Петрунија“ редитељке Теоне Стругар Митевске који је на 33. филмском фестивалу у нашем граду освојио Гран при, затим остварење „Отац“ Срдана Голубовића, као и словеначки филм „Ја сам Френк“ Метода Певеца. Први пут дио онлајн фестивала је и Љубљански филмски фестивал, а учешће словеначке продуцкије је у циљу ширења регионалне мреже.

На платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba треба да креирате рачун користећи опцију Create Accоunt (у горњем десном углу) и да унесете основне податке у понуђена поља. Након отварања рачуна моћи ћете да видите садржај који вам је доступан, у зависности од територије са које приступате платформи.

Након одабира филма потребно је да кликнете и потврдите опцију Rent. Филм који сте изнајмили можете пронаћи у секцији My Library. Након што кликом на Play први пут покренете филм моћи ћете да га гледате неограничен број пута унутар  48 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here