Због недоступности ендокринолога дијабетичари у Херцег Новом у незавидном положају

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса, 14. новембра, Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови у сарадњи са херцегновским Домом здравља организовао је на тераси Градске кафане акцију бесплатне контроле шећера у крви и мјерење крвног притиска.

Према ријечима Бранке Грубор Божовић из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, овај секретаријат преко 20 година обиљежава Свјестки дан борбе против дијабетеса.

-Суграђани и суграђанке су данас имали прилику да бесплатно измјере притисак и ураде контролу шећера, а све у циљу подизања свијести о заштити и превенцији дијабетеса. Настављамо са акцијом и наредне седмице бесплатном контролом шећера у Дому здравља, док ће интернисткиња ендокринологије др Наташа Радовић, у понедељак, 14. новембра у 12:00 сати у великој сали Општине одржати едукативно предавање о дијабетесу, информисала је Грубор Божовић.

Посебан проблем за пацијенте из Херцег Новог је прекид досадашњих субспецијалистичких прегледа и дијагностичких процедура у Болници Мељине. Између осталог, пацијентима преко упута Фонда здравства од августа  није доступан преглед код ендокринолога и ту услугу могу  добити  у ОБ Котор.

Такође, лабораторијске претраге на секундарном нивоу нису више доступне по упуту Фонда у Болници Мељине и до даљњег се раде у ОБ Котор.

Предсједница НВО Дијабет лајф, Миранда Ћурчија се осврнула на положај дијабетичара у Херцег Новом, који је према њеним ријечима, у све незавиднијем положају.

– Обољели од дијабетеса су у односу на прошлу годину у незавиднијем положају. У Херцег Новом имамо велики проблем. Лабораторија Болнице Мељине која је пред затварањем је од изузетног значаја за херцегновске дијабетичаре. У Котору су листе чекања, искрено, не гајим велику наду да ћемо у скорије вријеме проћи боље, наводи Ћурчија.

Према подацима Института за јавно здравље у Црној Гори више од 50 хиљада људи болује од дијабетеса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here