Завршена сезона мљевења маслине у млину Маслинарског друштва Бока

Завршена је, овогодишња, сезона мљевења маслине у млину Маслинарског друштва „Бока“. Мало мање од 30 тона плода маслине, прерађено је у овом постројењу чије услуге, по промотивној цијени, непромијењеној од 2006.године, могу да користе чланови Друштва. Квалитет сировине, одређује и квалитет производа. Више од 90% укупно прерађеног плода била је убрана, здрава маслина, саопштено је из Маслинарског друштва Бока.

Сврха набавке млина у једном од првих пројеката Друштва још 2005.године, јесте промоција чисте технологије прераде плода: берба, умјесто сакупљања са земље, чување и превоз у хигијенским условима до мјеста прераде у најкраћем року, не дужем од 48 сати, никако сољење, држање у води, сабијање у џакове и неодговарајуће судове…

Модерни, електрични млинови, двофазни или трофазни, представљају, једноставно речено, соковнике за маслиново уље. Екстра дјевичанско маслиново уље је природни сок од маслине, добијен од здравог, убраног плода, процесом хладног цијеђења, без додавања било каквих хемикалија које би могле утицати на природни састав и квалитет уља, уз, пресудно, стручно руковођење млинара. Све друго, презрео плод, труо плод, дуго чуван и сољен, држан у води… даје нешто.

Прије свега, Друштво је од почетка рада млина, остварило циљ, а то је утицај на подизање свијести произвођача и потрошача, о важности примјене савремене, чисте технологије прераде, производње и конзумирања екстра дјевичанског маслиновог уља. Изградњом укуса потрошача, постигли смо да потражња диктира и виши ниво квалитета производа.

Наравно, увијек ће бити оних који више цијене „право, домаће уље“, добијено на „стари“ начин, од маслине сакупљане са земље, мјесецима чуване у морској води или врећама… Али, о укусима не треба расправљати, поручују из Маслинарског друштва Бока.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here