ЗАВРШЕНА МАРАТОНСКА СЈЕДНИЦА СО ХЕРЦЕГ НОВИ

У наставку шесте редовне сједнице СО Херцег Нови, одборници су усвојили предлог Одлуке о утврђивању цијене услуга дневног боравка у ЈУ „Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови“.

Одборница Весна Самарџић је позвала државу да партиципира јер је породицама који се боре са оваквим проблемима потребна подршка.

-Мислим да држава може да партиципира са макар 150 еура по кориснику, као и до сада, јер ако општина Херцег Нови може да из буџета издвоји 145 000 еура за рад Дневног центра, може и држава 20 000 еура годишње, када је у питању Општина Херцег Нови. Усвајањем одлуке у парламенту, испуњавамо обећање дато родитељима који су нам се обратили када су тражили сервиос за кориснике 27+. Надамо се и сарадњи са државним институцијама и организацијама, казала је Самарџић.

Усвојен је и предлог Одлуке о доношењу Локалног акционог плана за постизање родне равноправности у Општини Херцег Нови за период 2021-2025.године.

Користећи институцију слободне столице предсједница НВО Ксена, Сања Црнић, која је основала Центар за психо-социјалну  и правну подршку особама са искуством продичног насиља, данас је говорила на сједници Скупштине Општине Херцег Нови. Објаснила је да је било неопходно отворити овакав центар за јужни дио Црне Горе, те он покрива потребе за Херцег Нови, Котор, Тиват и Будву. Указала је на неопходне кораке које даље треба предузети да би овај сервис функционисао како треба, а истакла је и да је отворено склониште које се, према прописима, налази на тајној локацији.

Она је истакла да  нису уврштени у локални  Акциони план  за родну равноправност, иако су имали у прошлој години   46 особа са искуством породичног насиља,  који су  потражили  помоћ, а ове године та бројка је и већа.

НВО Ксена је основана уз  подршку Јуендипија (УНДП)  који је реаговао по републичком националном плану  за унапређење сервиса подршке  особама са искуством насиља. Немају стабилан извор финансирања већ новац добијају од пројекта до пројекта.

Услуга из социјалне и дјечије заштите мора имати лиценцу и у супротном не може да се пружа, казала је одборница Весна Самарџић. Он аје предложила да НВО Ксена убрза процедуру за добијање лиценце а да се ресорни секретаријат ближе упозна са тематиком и договоре начине за помоћ жртвама насиља у породици. Самарџић је истакла и да Комисија за расподјелу размотри и има у виду да је оваква помоћ потребна и неопходна.

Јован Суботић казао да је ЛАП у области родне равноправности добро написан али да има мало предвиђених конкретних активности и мјера.

Амандман Новске листе односи се на заштиту права жртава насиља, и подразумјева покретање кризног центра подршке жртвама насиља. Како је објаснио одборник Суботић, ту би била пружена прва помоћ жртвама насиља, а као извор финансирања назначен је буџет општине и донатори. Предлагач је одбио амандман образлажући да немају финансијских могућности да планирано спроведу у дијело, а нису га прихватили ни одборници.

Јасмина Коњевић је истакла да је овдје ријеч о формирању Кризног центра а не о додјељивању средстава из буџета било којој невладиној организацији.

У оквиру 13 и 14 тачке дневног реда, одборници су усвојили предлог Одлуке о давању сагласности на Статут Друштва са ограниченом одговорношћу „Агенција за изградњу и развој Херцег Новог“ Херцег Нови, као и предлог Одлуке о расподјели добити и покрићу губитка овог друштва.

Без расправе је усвојен и предлог Програма рада Скупштине општине Херцег Нови за 2022.годину.

Такође, без расправе, одборници су усвојили предлог Одлуке о давању сагласности на Одлуку о измјенама и допунама Финансијског плана Туристичке организације Херцег Нови за 2021.годину, а потом и предлог Одлуке о давању сагласности на Програм рада и Финансијски план Туристичке организације за наредну годину.

У оквиру наредне тачке – предлог Програма рада са Финансијским планом ДОО „Водовод и канализација“ Херцег Нови за 2022. годину, чуле су се позитивне оцјене на рад и извјештај овог предузећа. Директорица Оливера Доклестић истакла је у уводном дијелу, да је Водовод и канализација самоодрживо предузеће, али је веома пуно проблема који се стално отварају.

-Добит је довољна да можемо да испоштујемо све наше захтјеве који су засновани на „бенч маркетингу“. Они који су у овој струци знају да је ово сада много сложенија прича од оне која је почињала водомјером а завршавала плаћањем. Наш проценат поправки је изнад 85% , екипе су оперативне, али наравно да не можемо све да поправимо. Водовод има проблема и принуђени смо да сву добит коју остваримо у овој години,  реинвестирамо, пострављамо нове цјевоводе, пумпне станице и слично, казала је Доклестић

Како је истакла, стални су проблеми на постројењу за пречишћавање отпадних вода у Немилој, а трошкове поправке и рјешавања проблема сноси Водовод, као и трошкове зараде за десет радника.

-Износ од 150 000 еура, колико је потребно само за њихове годишње зараде, Водовод вуче у минус. Предлажем скупштини и одборницима да апелују на регулаторну агенцију за енергетику да преузме ове трошкове, казала је Доклестић.

Она је најавила да ће цијене воде, од наредне године вјероватно бити мање, што новски Водовод опет чини јединим у држави који ће то успјети.

Апеловала је на одборнике да помогну распетљавање водоводне мреже и указала на још један акутан проблем, а то је немогућност екипа да у љетњем периоду правовремено изађу на мјесто квара дуж ривијере, због саобраћајних гужви.

Одборница Драгана Станишић поставила је питање зашто пројекти Водовода и канализације које су кандидовали за капитални буџет Општине Херцег Нови, нису прихваћени у последње три године.

-Поправку цјевовода кроз Конавле нису препознали као важну, а толико је битно да би квар проузроковао да Херцег Нови остане без воде а Конавле поплаве. Ни то ни још петнаестак пројеката, нису узели у обзир за капитални буџет. Пошто није било интересовања, Водовод је сам ушао у посао знајући колико је важно да се то ријеши, завршена је прва фаза, а друга ће вјероватно почети почетком фебруара, када се обезбједе остала новчана средства од око 180 000 еура, казала је између осталог Станишић.

Предлог да регулаторна агенција преузме трошкове за раднике постројења, сматра добрим и подржава и одборник ДПС Боривоје Вуковић. Он је и запитао колико је потребно да се обнови стање у постројењу које је нарушено уласком морске воде и уништавањем потребних бактерија.  

Усвајању предлога Програма рада са Финансијским планом ДОО „Чистоћа“ Херцег Нови за 2022. годину, претходило је образложење предлагача, в.д. директора Милована Бендераћа који је између осталог казао да је проблем неодговорнопонашање грађана по питању одлагања отпада.

-План је да набавимо „кесе“ за селективно одлагање отпада што ће и бити један од услова за одвоз на регионалну депонију која ће бити отворена у Никшићу.

На помен ове, Милош Коњевић, одборник Новске листе је поставио питање да ли то значи да се одустаје од депоније Тисове греде, на шта је Бендераћ образложио да су Тисове греде привремена депонија, а да наде полажу у Дубоки до.

-Тражене промјене пројекта се раде и надам се да ћемо у скоријој будућности имати санитарну депонију Дубоки до, казао је Бендераћ.

Услиједила је расправа о предлогу Програма рада са Финансијским планом ДОО „Комунално стамбено“ Херцег Нови за 2022.годину, након које су одборници прихватили програм.

Бранко Црногорчевић, одборник ДПС, казао је да план за наредну изгледао ка „модификовани план из 2021. године“ да је развучен, технички лоше изведен и неке ствари су морале боље бити представљене. Упутио је сугестију да се оформи посебна Служба за одржавање водотокова и канала.

-Предлажем да се направи „кост бенефит“ анализа и види колико би све то коштало. Мислим да је Служба за одржавање путева превише оптерећена и да не може постићи да се бави водотоковима и каналима, казао је Црногорчевић и поставио питање да ли ово предузеће и даље одржава зелене површине испред вјерских објеката јер није назначено у плану.

Директор Комунално стамбеног Борис Сеферовић је образложио да је одржавање зелених површина испред вјерских објеката и даље у надлежности овог предузећа те да је то и наведено у плану у сегменту одржавања зеленила.

Жустра расправа повела се око Предлога Програма рада са Финансијским планом ДОО „Спортски центар Игало“ за 2022.годину, али је након сугестија и предлога, као и образложења директора Спортског центра Радована Ралевића, предлог усвојен са 15 гласова за, четири против и осам уздржаних.

Недостатке плана изнио је одборник ДПС Владимир Косић, који је нагласио да су обилује нелогичним и контрадикторним подацима.

-У вашем уводном обраћању, чули смо позитивне ствари, а мислим да није усаглашен са оним што видимо у плану, казао је Косић и затражио образложење, а на мањкавости плана указао је и Боривоје Вуковић, такође посланик ДПС.

Одборник Новске листе Јован Суботић, казао је да, као спортиста разумије рад, труд и ентузијазам спортског радника какав је директор Ралевић, али да је план лоше урађен.

-Текстом доминира апологетски став да се нешто морало, прави се отклон од онога шта се дешава, да није Спортски центар крив већ је морао да уради одређене ствари. Пројекти који су планирани су врло изводљиви и реални, и они за које су обезбјеђена средства и два пројекта која су планирана буџетом. Ту је и велеики број оних које можемо сврстати на листу жеља и надати се подршци министарства и слично, казао је одборник Суботић.

Одборник Праве Црне Горе, Милан Зарић, дао је подршку плану уз констатацију да је проблем конструкције крова, гријања и вентилације велики, а санација захтјевна и скупља него да је одмах урађена.

Највећи проблем изњедрен је током саме изградње Спортског центра, казао је одборник листе Херцег Нови побјеђује, Марко Лучић.

У плану су назначени пројекти које је потребно реализовати јер је у Спортском центру много проблема, казао је директор Ралевић и истакао да успијевају дио по дио да коригују, али да су жељели да свима укажу на оно што је потребно урадити.

-Проблеми су бројни, и сада је све скупље урадити него да је правилно урађено у старту. Паркет је тај који је предуслов да озбиљне екипе дођу на припреме. Имамо дворану која је прокишњавала са врха дворане, тек када изађемо на врх и сагледамо шта се може урадити. Један дио смо урадили али то није било трајно рјешење. Стручњаци морају да процијене шта је узрок и шта може да се уради, а то је озбиљнија инвестиција, казао је Ралевић.

Одговарајући на питања одборника, објаснио је да постоји 31 систематизовано радно мјесто, да раде све што је могуће да обезбједе услове за рад спортиста из града и оних који дођу на припреме, а све то поброје у плану рада. Прилагођавамо се оном што имамо.

-Тешко је из онога што је застарјело направити неки одличан резултат. Имамо реалне планове и покушаћемо да остваримо још боље резултате у наредној години, казао је директор Ралевић.

Са 19 гласова за, по два против и уздржаних одборника, прихваћен је предлог Програма рада са Финансијским планом ДОО „Паркинг сервис Херцег Нови“ за 2022.годину.

Није усвојен предлог Плана рада ДОО „Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови“ за 2022. годину. Због здравствених разлога, предлагач нијед био присутан на сједници.

Одборница Јасмина Коњевић, казала је да је ријеч о предузећу које троши 10% буџета Општине, а план и програм је записан на двије стране, таксативно побројаних ставки.

-Побројане су само ставке а није ни сабрано колико је то новца. Ја сам сабрала за оне ставке које су познате, али доста је оних које нису назначене. Молим вас да повучете тачку са дневног реда, срамота су два папира ставки за предузеће које троши 10% буџета Општине као предлог плана рада, између осталог је истакла одборница Коњевић.

И одборница Драгана Станишић указала је на лош план и мањкавости, а предлог да се повуче ова тачка са дневног реда подржао је и одборник Марко Лучић.

Одборник Милан Зарић је истакао да је пројекат изградње колектора до сада требао бити завршен четири пута, али до тога није дошло.

-Они који су изводили пројекат су направили кардиналне грешке. Турски извођач је отишао а да није укључен суд. Дражава је могла да реагује, странцима смо дали да „коло воде“ и онда се питамо како оволике милионске штете. Као предсједник УО Водовода, 2019. године је донијета једногласна одлука да се овај предмет преда суду, што сам и урадио, и назначени су сви именом и презименом од почетка пројекта до тренутка подношења тужбе, укључујући и моје име, ало до данас нико није реаговао из тужилаштва, казао је одборник Зарић.

У име клуба ДПС, одборник Бранко Црногорчевић је указао да су сагласни да се тачка повуче са дневног реда јер је достављен план који то фактички није.

Одборник Крунић, казао је да је основни проблем тај што „нисмо дорасли питању фидик-овог уговора“ а ангажујући адвокатску канцеларију за правну помоћ, дошло је до додатног оптерећења анексом уговора.

Главни администратор Општине Херцег Нови Ненад Ђорђевић, казао је да је доста проблема у овом међународном уговору, а да преговори теку у три смјера.

-Први подразумјева правне и фактичке радње, други је излазак Општине Херцег Нови из Водакома, што је у току али још увијек није завршено јер су такви акти привредног друштва, а трећи је заштита имовинских права Општине Херцег Нови. Са свим учесницима се преговара, али је процедура веома компликована. Овој проблематици биће посвећена посебна тематска сједница Скупштине, казао је Ђорђевић.

Одборници су усвојили и предлог Плана активности Агенције за развој и заштиту Орјена – Херцег Нови ДОО као управљача ПП „Орјен“ за 2022.годину са циљем и визијом развоја.

Без расправе је усвојен Предлог Плана и програма рада са Финансијским планом ЈУ „Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју“ Херцег Нови за 2022. годину.

Одборница Весна Самарџић пренијела је информацију да је у Скупштини Црне Горе усвојен амандман којим је одређено 200 000 еура за проширење Дневног центра у Суторини за кориснике старије од 27 година. Aмандман који је предложио клуб посланика СНП а ће ући у предлог Буџета Црне Горе.

Постигнут је договор на колегијуму Скупштине, да се организује посебна сједница на којој ће бити расправљано о комплексној и тешкој ситуацији у којој се налази болница у Мељинама. Сходно томе, како је казао одборник Суботић, ова тачка је повучена са дневног реда.

Одборници су дали сагласност на предлог одлуке о именовању Весне Самарџић за потпредседницу Општине.

За одлучивање о предлогу одлуке о именовању Душана Тадића за члана Савјета ЈРДС РТХН није било кворума.

Јован Суботић је казао да до расправе о именовању члана савјета ЈРДС РТХН нису добили документацију, између осталог и када је расписан конкурс, што су тражили на почетку сједнице  уз предлог да се ова тачка повуче са дневног реда. Одборник Владимир Косић је рекао да неће учествовати у раду СО уколико се настави пракса да се не достави биографија кандидата за члана неког тијела.

Председник СО Иван Отовић  је рекао да је у питању  допуна постојећег Савјета и да није било потребно расписивање конкурса. Он је такође рекао да ће сву документацију доставити одборницима накнадно.

Сједница је прекинута након изласка одборника Новске листе и ДПС-а, а након паузе, у другом наставку сједнице, одборници су изгласали предлог одлуке да Душан Тадић буде пети члан Савјета ЈРДС РТХН.

Потом су, без расправе, усвојили и остале предлоге за именовања. Последња, 29. тачка дневног реда, била су одборничка питања, а ово право искористио је одборник Праве Црне Горе Милан Зарић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here