ДОМ ЗДРАВЉА ХН: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОВОЉНИЈА

У херцегновском Дому здравља већ неко вријеме не раде антигенско тестирање на корона вирус.

Према ријечима директора др Горана Комара, пацијенте упућују на ПЦР тест који се узоркује у лабораторији у Дому здравља и упућује даље:

– Са медицинског становишта то је и пожељније , јер ПЦР тест даје сигуран резултат. Често се љекари у Ковид амбуланти и сви ми који радимо, сусрећемо са чињеницом да нам брзи антигенски тест даје негативан, а да на ПЦР за два дана добијемо позитиван резултат, док се пацијенти са брзим антигенским тестом  крећу  слободно, а заправо су заражени Ковид вирусом, објаснио је Комар.

Он додаје да епидемиолошку ситуацију посматрају у сусједним градовима, државама, регији са изоштреном пажњом:

 – Са највећом пажњом сваког дана пратимо ситуацију код нас. Пратимо број оних у Ковид амбуланти, који су заинтересовани за тестирање. Сада дефинитивно можемо казати да стагнира број заражених. Није нам ситуацију као у земљама региона, гдје имамо пораст. Можемо уочити да клиничке слике у коначном разрјешењу пацијената, са Ковид болешћу нешто повољнија. Ограђујем се, говорим о утиску као љекар практичар, коме долазе пацијенти и које пратим. Заиста су клиничке слике у финализацији , у лијечењу у стационарној установи и у кућним условима – повољније и блаже него у оном шпицу Ковида, који се догодио претходно, навео је Комар.

То је једна повољнија околност, док са друге стране:

-Оно што је најнеповољнија околност то је да смо се уморили од непрекидног позивања и апела на вакцинацију. Напросто, смо се као систем и установа сусрели са зидом на који смо ударили након вакцинисања првом дозом око 30.000 Новљана. Ако наш град броји око 35.000 становника, то  је огроман резултат  са дијелом популације, који је ушао у процес вакцинисања, па је питање седмица када ће примити другу и трећу дозу. Али ће примити и проћи ће, наравно, очекивано, без неке тешке клиничке форме и компликација. Сада се сурећемо са зидом, они који неће – дефинитивно неће! Аргументација се не може подастријети. Посматрамо јутрос гдје је једна пацијенткиња извјесно заразила колегиницу и њеног укућана послала у 15-то дневну изолацију. И таквих је случајева много, објашњава Комар.

У Дому здравља на располагању је Фајзерова и Синофармова вакцина:

– Посегли смо чак за формирањем покретног пулта. Почели смо у ХДЛ-тржном  центру, да дајемо вакцине, са врло ограниченим резултатима. Потом су прешли у апотеку Веселин  фарма у центру града, која нам је отворила врата. И даље региструјемо веома ограничени резултат, у погледу броја суграђана да су дошли да се први пут вакцинишу, а то нам је била главна намјера, оцјењује Комар.   

Возни парк херцегновског Дом здравља је употпуњен са  два специјална возила, која су купљена из сопствених средстава. Возила су намјенска и веома драгоцјена за установу: 

 – Набавка је јако важна из разлога што је возни парк установе дотрајао. Пуно су коштале интервенције на возилима. Имали смо поправке на моторима два аутомобила, која су намјенска,специјализована и служе за превожење пацијената ка регионалном и Клиничком центру Црне Горе. Било је неопходно прибавити и добити функционални возни парк, објаснио је Комар.

Према његовим ријечима, амбулантно возило које су набавили је потпуно опремљено, марке Опел и послужиће за  превожење пацијената ка Клиничком центру  Црне Горе и другим установама на приморју.Коштало је 26.000 еура, док друго возило ће послужити и већ служи јединици за хемодијализу и дупло је јефтиније. Из искуства набавке мотора за једно  и генералне оправке другог аутомобила, било је неопходно предузети овај корак и на тај начин употпунити возни парк установе.

3 COMMENTS

  1. ија се не може подастријети. Посматрамо јутрос гдје је једна пацијенткиња извјесно заразила колегиницу и њеног укућана послала у 15-то дневну изолацију. И таквих је случајева много, објашњава Комар.

    Pitanje za doktora Komara .(kog inace izuzetno cijenim )Kopirala sam njegov komentar ,pa me interesuje kako to da samo nevakvinisani mogu da prenesu kovid ,ili posalju u izolaciju ???Sta je sa svakodnevno zarazenim vakcinisanim koji isto tako prenose kovid a uporno se o tom drugacije prica .

  2. Evo i jutros se nastavlja odlaganje zemlje I suta na divlje deponije u zaledju Baosica. Niko ne reaguje sto se prave ekoloske Crne rupe, unistava tek asfaltirani put, ugroza bezbjednost jer je to lokalni puteljak. Ove iz MZ i Komunalnu Policiju to ne interesuje jer sam vise puta prijavila…
    Zasto to ne zanima javne lokalne medije servise ili jednostavno ne smiju.

  3. Pa ne znam baš je li epidemiološka situacija povoljnija?Mislim da nije, jer evo nas informišu da bez prijeke potrebe ne koristimo usluge laboratorije doma zdravlja, jer nemaju dovoljno osoblja, inficirani su Coronom.Možda, klinička slika obolijevanja nije tako loša i nema puno komplikacija, što je dobro, a nadam se je tu vakcinacija ipak doprinijela boljitku!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here