ЗАВРШЕНА ИЗГРАДЊА ВРТИЋА – ДЈЕЧИЈИ ОСМЈЕХ И СИГУРНОСТ НАЈВЕЋА НАГРАДА

Након дуже од пет година, малишани са Савине ће опет имати свој вртић. Завршена је изградња објакта, а то су данас и озваничили представници локалне самоуправе, министарстава просвјете, науке, културе и спорта, и капиталних инвестиција, КФВ банке и васпитно образовних установа у нашем граду, а циљ је постигнут заједничким залагањем и упорношћу.

Предшколском образовању у Црној Гори се поклања велика пажња, а улагање у њихову будућност, попут изградње објекат вртића, је од пресудне важности за боље и просперитетније друштво, казала је министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.

-Истакла бих озбиљност са којом се приступило организацији предшколског образовања у правцу да васпитач активно усмјерава свако дијете да развија лична интересовања и даровитост што има за циљ подстицање личног и групног идентитета дјетета пружајући му могућност да у већој мјери креира своје предшколске активности. Као озбиљно и одговорно друштво имамо обавезу да са посебном пажњом уважавамо потребе наше дјеце. Улагање у инфраструктуру и овакве објекте ствара основу за значајно унапријеђење и модернизовање предшколског образовања у нашој земљи, а самим тим и услове за боље и квалитетније образовање наших малишана.

Повод данашњег окупљања је доказ како се кроз јединствену политику, синергију различитих министарстава и ресора, заједнички напор Општине Херцег Нови и Владе, даје допринос изградњи боље будућности за наше најмлађе, казала је министарка Братић.

-Дјечији осмјех је највећа и најдрагоцјенија награда за сав наш уложени труд. Ми заиста желимо да овај град и ову земљу учинимо онолико добром колико она заиста може да буде, добром колико је лијепа, колико је поносна, добром колико су добри и савјесни њени грађани, који су прошле године рекли шта мисле и шта желе, казала је министарка Братић.

До усељења дјеца ће и даље бити у просторијама СМШ „Иван Горан Ковачић“ који су били одлични домаћини, баш као и општина Херцег Нови, чију су подршку све вријеме имали, казала је директорица ЈПУ Наша радост Тамара Живановић и захвалила свима на великом труду и залагању.

– Они су се трудили да нам ништа не зафали и да се осјећамо као да смо у својој кући. Васпитавајући и образујући дјецу у нашем вртићу у духу демократије, толеранције и поштовања основних људских права, трудимо се да створимо фундаменталне основе друштва будућности, које ће бити просперитетније и успјешније. Управо овакав савремени вртић представља улагање у дјецу Херцег Новог, у нашу заједницу, захваливши свима на уложеном труду.

Вриједност реконтсрукције вртића је 2,4 милиона еура, финансирање је обезбјеђено дијелом из кредита КФВ банке а дијелом из буџета државе. Радови су трајали 17 мјесеци, а изградњи је претходила санација клизишта, подсјетио је Марко Перуновић, државни секретар за енергетику и рударство и најавио даље пројекте.

-Унапређење енергетске ефикасности је препознато као један од кључних сегмената политике ЕУ која се односи на смањење негативног утицаја на климатске промјене а коју слиједи Црна Гора. Наставићемо да улажемо у унапређење енергетске ефикасносту у јавним зградама за коју су обезбјеђена средства из кредита КФВ банке од 45 милона, донација ЕУ је 4,5 милиона, из сопственог доприноса 10 милиона, а биће обахваћене васпитно образовне и социјалне установе. Нови пројекат ће обухватати превасходно Универзитет Црне Горе и резиденцијални сектор, казао је Перуновић.

Вртић на Савини је 32. објекат који су завршили у оквиру пројекта енергетске ефикасности, казао је представник КФВ банке Жељко Уљаревић и подсјетио да је прије неколико година у истом пројекту рекоструисана и школа на Топлој.

-Нашој дјеци, суграђанима и запосленима желим угодан рад, доста дјеце радости и весеља, казао је Уљаревић.

Реконструкција је очекивана од 2016. године и велико је задовољство што је посао приведен крају, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

-Драго ми је да ће у оваквом амбијенту дјеца одрастати, дружити се, а веома је важно и за њих и за родитеље и све нас, да ће боравити у квалитетном и стабилном објекту, истакао је предсједник Катић.

Изразио је задовољство сарадњом са министарком Братић и најавио да настављају пројекте који су договорени, а једам од главних је изградња школе у Игалу.

-Локација је одабрана, очекујемо да Влада донесе одлуку о новим УТ условима. Након више од 40 година почели смо израду пројекта за санацију школе у Србини, која је у онаквом стању од 1979. године. У току је тендерски поступак и очекујемо да то одрадимо у наредној години, казао је предсједник Катић.

Ентеријер новог објекта вртића на Савини требало би ускоро да буде сређен након чега ће малишани и васпитачи уселити.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here