Завршен јубиларни 10. Опероса фестивал, наредно издање већ у припреми

Наступом младих оперских умјетника, полазника мастеркласа који су организовали Амбасадa Финске у Београду и Опероса, у конгресној сали Института „Др Симо Милошевић“ завршен је програм јубиларног 10. издања овог оперског фестивала.

Добитница специјалне „Hannikainen“ награде, коју додјељују Опероса Фондација и Амбасада Финске је Кристина Перковић, а награду јој је уручио аташе Јане Сико.

Путовање које траје 10 година почело је у Музичкој школи Херцег Нови 2013. године као мала опера, прича за РТХН организатора Кетрин Хатаја.

Кетрин Хатаја, организаторка фестивала

– Ово издање је специјално јер смо имали цијелу седмицу наступа, малих оперских концерата, гала наступа на Кални кули, дводневног мастеркласа, гдје смо радили са веома младим пјевачима, имали мо госте из Пољске националне опере, праве професионалце и апсолутно импресивне пјеваче – наводи она.

Открива да већ сада раде на организацији наредног издања, које ће на програму бити следеће године.

– Сарађујемо са веома важним установама. Наравно, Општина Херцег Нови је наш партнер од самог почетка, Туристичка организација и ЈУК Херцег фест наша су велика подршка, као и Институт „Др Симо Милошевић“, који је био домаћин мастеркласа и вечерашњег концерта. Одличну сарадњу имамо и са компанијом Мамула Ајленд – казала је Хатаја.

Фински аташе Јане Сико прича да је за Амбасаду веома важно да подржи и учествује у организацији културних догађаја попут Оперосе, која се одржава у Црној Гори.

Јане Сико, фински аташе

– Истражујемо могућности да наставимо сарадњу са Оперосом, посебно са оваквом поставком у Херцег Новом и Црној Гори. Јер за мене је опера веома класична и историјска врста музике – навео је Сико.

Учесница мастеркласа Ружица Милетић истиче да је похађање овакве врсте обуке веома важно за оперске умјетнике, како због усвајања знања, тако и због нових познастава са колегама.

Ружица Милетић, оперска умјетница

– Преко тих мастеркласова упозају се различити предавачи и од сваког може нешто да се чује. Многи причају исту причу, али на другачији начин. Некоме можа прија баш другачији приступ од оног који има његов професор. Допру људи до тебе, кроз исту ствар, али на другачији начин – казала је Милетић.

Јубиларна година Оперосе донијела је концерте на Канли кули, тврђави Форте Маре, Мамули, Луштица Беју, Институту „Др Симо Милошевић“ и Музичкој школи у Старом граду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here