Затворена бирачка мјеста, након гласања изјаве дали предсједнички кандидати

Илустрација

У 20 сати затворена су бирачка мјеста у Црној Гори а према подацима које су саопштили из ЦДТ-а до 19 часова гласало је 60,6 одсто или 328.800 бирача, од укупно 542.154 грађана са правом гласа.

Право да гласају већ у јутарњим сатима искористили су предсједнички кандидати: Мило Ђукановић, Јаков Милатовић, Андрија Мандић, Јован Радуловић, Горан Даниловић, Алекса Бечић и Драгиња Вуксановић Станковић. У изјавама које су дали новинарима поручили су да ниво демократске културе у Црној Гори расте, да су ови избори веома важни за будућност државе, те да ће се у будуће креирати политика помирења. Сви кандидати очекују да ће бити друг круг избора.

Предсједнички кандидат Мило Ђукановић је казао да очекује да ће грађани Црне Горе својим доприносом воље потврдити демократску зрелост као друштво.

Фото: Медиабиро – предсједнички кандидат Мило Ђукановић

-Током претходне двије и по деценије прошли смо кроз много изборних процеса и мислим да је примјетно да је ниво демократске културе из једног у други процес био на вишем нивоу. Ово је прилика да Црна Гора потврди своју способност да живи у условима политичке стабилности и да настави предано да реализује реформе и остварује свој циљ да будемо дио Европске уније што ће довести грађане до европског квалитета живота, казао је он.

Ђукановић вјерује да ће проћи у други изборни круг.

-Пуно је кандидата, већина су лидери својих политичких партија и реално је да се ово не може завршити без другог круга. Не преферирам никог посебно, ко год буде у другом кругу сигуран сам да ћемо имати коректан дуел и сигуран сам у своју супериорност.

Ови избори су врло важни за будућност Црне Горе зато што грађани бирају између политика прошлости, сиромаштва и подјела и Црне Горе која је Црна Гора будућности, развоја, љепша, праведнија, казао је предсједнички кандидат Јаков Милатовић.

Фото: Медиабиро – предсједнички кандидат Јаков Милатовић

Прво што ће урадити јесте да ће побједити Ђукановића, истакао је Милатовић.

– Ја сам сигуран да су грађани већ изабрали. Очекујем подршку грађана и грађанки и ја сам њихов партнер. Сигуран сам да су грађани и грађанке који управо желе слободнију, љепшу и богатију Црну Гору, и данас мој партнер и да ће бити увијек. Ја сам управо и преузео одговорност и ушао у предсједничку трку како бих побједио господина Ђукановића. И не само господина Ђукановића, већ све оно што он представља у Црној Гори. Он је симбол прошлости, симбол политика које су дјелиле ову земљу, он је симбол политика које су сиромашиле ову земљу, рекао је Милатовић.

Предсједнички кандидат Андрија Мандић обавио је грађанску дужност у ОШ Бранко Божовић

Фото: Медиабиро – предсједнички кандидат Андрија Мандић

– После велике побједе, после побједа на локалном нивоу, гдје је парламентарна већина преузела готово све општине у Црној Гори, остало је још ово једно важно мјесто са кога ће убудуће да се креира политика помирења, политика окренута свим грађанима Црне Горе, политика која ће водити снажну борбу против корупције и организованог криминала, политика која ће да подстиче економски развој Црне Горе. Пред нама је једно ново поглавље. Ми хоћемо и желимо да градимо будућност, али да та будућност буде ослоњена на поштовање традиције, рекао је Мандић.

Фото Фб Уједињена ЦГ – Предсједнички кандидат Горан Даниловић

Предсједнички кандидат Горан Даниловић казао је се да се нада да ће бити коректан изборни дан.

– Навијам да буде другачије него до сада без много притиска и сувишних очекивања. Нека буде слободно, како смо заслужили и у миру и лијепом расположењу дочекамо крај у 20 сати. Послије да бројимо и не љутимо се на бројке. Очигледно је да ће бити другог круга, а нека грађани кажу ко ће то бити, казао је Даниловић.

Предсједнички кандидат Алекса Бечић је казао да је највећа вриједност коју смо донијели 30. августа управо слобода и могућност да грађани своју будућност бирају оловком. Истакао је да је поносан на своју кратку, али веома успјешну кампању, која је прије свега била модерна и достојанствена и изразио увјерење да ће грађани то итекако знати да цијене и награде.

Фото: Медиабиро – предсједнички кандидат Алекса Бечић

-Најпоноснији сам што је кампања свих кандидата вођена слоганима и циљевима за које смо се ми борили када смо основали политички субјект који предводим. Међутим, нама је драго што смо успјели да проширимо визију помирене Црне Горе на све политичке субјекте, истакао је Бечић и додао да очекује да на државном нивоу оствари најбољи резултат од како учествује у изборним процесима. Бечић је констатовао да ће га тај резултат пласирати у други круг избора, изразивши спремност да, од вечерас бившег предсједника Црне Горе, побиједи са 60% гласова.

На крају, Бечић је позвао грађане да не пристају на било какве уцјене и да своје право остварују слободно.

– Спреман сам да будем предсједник свих вас, без обзира који број заокружите током данашњег дана, истакао је Бечић.

 Кандидаткиња СДП за предсједницу Црне Горе Драгиња Вуксановић Станковић,  која је гласала  данас у 12 сати у Бару,  казала је да вјерује да данашњи дан за све грађане треба да буде празник демократије како би својим гласањем вриједновали све кандидате.

Фото: Медиабиро – Драгиња Вуксановић Станковић, кандидаткиња СДП за предсједницу Црне Горе

-Надам се да ћемо у наредном периоду радити на демократичности црногорског друштва како би сви грађани Црне Горе доживјели овај дан као празник демократије, казала је Вуксановић Станковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here