Запослени у Пошти Црне Горе прихватили нову понуду менаџмента

Девет дана од почетка генералног штрајка запослених у Пошти Црне Горе, представници оба синдиката прихватили су нову понуду менаџмента.

Подсјећамо, Јединствени синдикат је тражио повећање зарада од 30 одсто за запослене без чланова управе, док је Нови синдикат тражио повишицу од 20 одсто за све, укључујући и менаџмент, који је на преговорима, прије три дана, понудио повећање од 11% за запослене који не чине менаџмент.

Та понуда није прихваћена, али је наставак преговора уродио плодом. Како је за РТХН потврдио представник Јединственог Синдиката поштанских радника, Радован Песторић, пристали су на повећање нето зараде од 100 еура.

-Још јуче је менаџмент дао понуду 100 еура на плату нето сваком запосленом раднику, плус да се на тих 100 еура дода и проценат минулог рада, тако да би радник који је тек почео да ради, без радног стажа, добио чисто 100 еура. Онда се то подиже у неком проценту у зависности од  година радног стажа проведених у пошти, тако би, на примјер, за 15 до 20 година радног стажа то био износ реда величина од 125 до 130 еура на плату. Такође је договорено и да се следеће године оформи заједничка комисија од представника синдиката и послодавца која ће заједно да анализира финансијске износе и завршне рачуне, и да се тражи начин за додатно повећање плата.

Нови синдикат је одмах пристао на понуду, док је у Јединственом синдикату одлука донесена након консултације са члановима.

Ту понуду је онај други репрезентативни синдикат, стари синдикат, одмах прихватио,  а ми смо ишли мало, рецимо, демократскије. Консултовали смо чланство синоћ и јутрос,  наравно није све једногласно, има различитих мишљења, било је гласова за и против, али углавном је став већине да се прихвати та понуда.

Иако ће увећање процентуално бити мање од тражених 30 %,  штрајкачки одбор и менаџмент су успјели да постигну договор.

-Тражили смо 30 %, а они прво нису нудили ништа, или можда нешто. Следећа њихова понуда је била 11 %, на коју нисмо пристали, и ова сад понуда отприлике у процентима изности око 21 – 22 %, што зависи од радног мјеста, објаснио је Песторић.

Извршни директор Поште Јосип Ђурашковић је казао да повећање зарада неће бити једнако за све запослене. Биће линеарно  – 100 еура за сваког радника, а најугроженија група запослених добиће и највећи проценат повећања, што је, како је рекао, и био циљ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here