ЗАПОЧЕТ ПРОГРАМ ОПОРАВКА ТУРИЗМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Министарство економског развоја започело је сарадњу са Свјетском туристичком организацијом и Европском банком на посебном програму који обухвата план опоравка туризма, развој здравствено-сигурносних протокола и план промоције Црне Горе као земље са солидним нивоом сигурности.

У оквиру тог програма у плану је израда националне стратегије у туризму за период од пет година, испричала је за Побједу државна секретарка за туризам у овом Владином ресору Ивана Ђуровић.

Очекивања су да ће Црна Гора наредне сезоне имати туристе са традиционалних емитивних тржишта Русије, Србије, БиХ, Албаније, а већ су уговорени и неки авио летови.

Како Ђуровић истиче, посебан програм и обука укључују велики број хотелијера, али и власника приватног смјештаја и угоститеља, а обухваћени су план опоравка туризма, развој здравствено-сигурносних протокола као и план промоције Црне Горе као земље са солидним нивоом сигурности.

– План промоције обухватиће дјелимично активности Националне и локалних туристичких организација учешћем на сајмовима и креирањем интензивније и садржајније дигиталне маркетинг стратегије, као и активности туристичке привреде. Предузимамо бројне активности како бисмо унаприједили и интензивирали пословну сарадњу са Пољском, Чешком, Словачком, Русијом, али и земљама у региону – казала је Ђуровић.

Министарство економског развоја паралелно пружа подршку осталим ресорима, чије активности значајно утичу на туризам, кроз унапређење административних процедура у сарадњи са локалним самоуправама, туристичким организацијама итд.

– Очекујемо да ће и ова година бити пуна изазова, али да ћемо одговорити квалитетном туристичком понудом у складу са околностима. Са првим конкретним потезима јавност је већ имала прилику да се упозна. Сектор туризма је највише погођена грана привреде у пандемији која нас је задесила, те су логичан слијед дјеловања мјере које је Влада донијела у протеклом периоду – казала је Ђуровић.

Министарство економског развоја планира израду националне стратегије у туризму за период од пет година.

Црна Гора је препозната као авио-дестинација, па ће поновно успостављање летова и интензивнији авио саобраћај, уз неке нове дестинације, поред здравствено-сигурносних услова, утицати на економске активности у туризму.

Преговори са лоw цост компанијама су у току, али су неке од њих као и друге авио-компаније, њих петнаестак, већ потврдиле летове за Црну Гору – наговијестила је Ђуровић.

Свјетска туристичка организација, додаје она, у својим прогнозама предвиђа дјелимични опоравак туризма већ током ове године. Недостатак јасне стратегије и визије на највишем нивоу током протекле деценије, слабости међуресорне координације и комуникације, недостатак квалитетније саобраћајне и комуналне инфраструктуре која није могла пратити процесе убрзане, непланске градње само су неки од проблема који су кочили развој туризма у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here