Заљубљени у Херцег Нови

Да је Херцег Нови више од туристичке дестинације свједочи брачни пар Роде из њемачког града Фленсбурга. Они су се заљубили у град и одлучили да у њему живе један дио године.

Како пише Марк Роде (Marc Rohde), редовно чита портал Радио телевизије Херцег Нови, како не би пропустио ни једну информацију из свог другог дома.

Maрк Роде

– Од прошлог љета посједујемо мали стан у Игалу и желимо да у њему живимо три мјесеца годишње. Импресионирани смо опуштеном атмосфером и посјетили смо многа мјеста на црногорском приморју и у Боки. Херцег Нови нам се свидио због фантастичне локације, заштићен је унутар залива, али се не осјећамо стиснуто као у унутрашњем дијелу, јер се поглед пружа на отворено Јадранско море – наводи он.

Град су посјетили неколико пута до сада и у њему се осјећају као код куће. Преферирају прољеће и јесен, јер, како каже, љето је претопло и превише је гужве за њихов укус.

– Обично стигнемо преко аеродрома у Дубровнику. У граду се добро сналазимо без аутомобила, јер с једне стране, живимо у центру, а са друге аутобуски превоз је редован током дана и није скуп – пише нам Марк.

Кулинарство, спорт и култура

Недељом воле да посјете Портонови и један од њихових омиљених ресторана у ризорту. Преферирају шетње између Мељина и Суторине, осим током врелих љетњих дана. Омиљена мјеста за оброке су им на Шеталишту, али и на Тргу Николе Ђурковића и на Белависти.

– Нисмо само ентузијастични према ресторанима, већ и према културним и спортским понудама града. На примјер, врло брзо смо постали навијачи ОК Херцег Нови, а волимо и ватерполо тим Јадран. Базен одмах поред мора амбијент је који је неупоредив и вреди га посјетити само из тог разлога. Необично нам је да су улази на спортске манифестације бесплатни, јер тога у Њемачкој нема. Улаз је био бесплатан чак и на рукометну утакмицу Лиге Европе између Цетиња и Фленсбурга – наводи Марк.

Љетњи концерти у Игалу за њих су феноменално искуство, а јесенас су видјели и наступ регионалне пјевачице Љупке Стевић у једном пабу у Игалу.

– Врло смо узбуђени због Празника мимозе, који ћемо ове године посјетити први пут – истиче Марк.

Љубазни људи

За сада, како наводи, разумију тек по коју ријеч нашег језика, али су већ упознали велики број веома љубазних људи.

– Упознали смо такође доста поузданих и тачних особа. Чак и ако неко не може лично да нам помогне, увијек ће знати некога ко може. То је још једна ствар коју волимо код Херцег Новог: сви људи се међусобно познају и имају веома личну међусобну интеракцију. Овдје у њемачким градовима све је анонимно, док Херцег Нови комбинује урбану инфраструктуру са породичном атмосфером. То је микс у којем заиста уживамо. Такође, срећемо многе госте и мјештане из других држава, што је врло узбудљиво – прича Марк.

У залеђу им је било тешко да се на енглеском језику споразумију са житељима, али у граду то пролази веома лако.

– Свјесно смо тражили гдје локалци и посјетиоци попут нас заједно живе, и где се дешава нешто чак и ван туристичке сезоне. Радујемо се многим будућим боравцима јер још увијек имамо много тога за открити – каже Марк.

У Херцег Новом као код куће

У повратку за Њемачку обавезно носе једну или двије боце вина са Савине, као и жвакаће гуме, које су знатно јефтиније у Црној Гори него у њиховој земљи. Међутим, зачуђујуће су им високе цијене неких производа за личну хигијену и одређене врсте хране.

Али слика са мотивом Сат куле умјетнице Викторије Астакове, која живи у Херцег Новом, окачена је на њиховом зиду у Фленсбургу.

Визије

– Ако бих могао да зажелим три ствари од  добре виле, то би била метро веза од аеродрома Дубровник до будуће аутобуске станице у Игалу, јефтина трајектна веза за путнике током целе године од Игала преко Шквера до Порто Монтенегра, и на мјесту некадашњег Хотела Игало, изгледала би изузетно добро опера. Ми би били сигурна подршка нашој пријатељици Петри Радуловић, оперској пјевачици из Котора – закључио је Марк у писму Радио телевизији Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here