Закупци продужили рок за уређење плажа, због уговорних и банкарских процедура

Закупци нису уредили купалишта, како је било најављено из Морског добра до 1. маја. Плаже су неуређене дочекале туристе, који су у великом броју боравили током и послије првомајских и васкршњих празника у Херцег Новом и осталим приморским градовима. Процедуре су разлог што плаже још нису у функцији, казао је за  РТХН представник закупаца Никола Перишић:

Никола Перишић

– Ми смо увијек говорили, да нам је потребно мјесец да би били сигурни, да можемо приступити плажама. Мислили смо да ћемо стићи  за 1. мај.  Нама је то добра одлука Владе, објективно условљена и саопштена почетком априла. На крају су нам уговори анексирани. Одлука је дошла након 18 дана, након што су се у начелу све стране договориле,  тако смо 20. априла дошли до тога. Након пар дана је реаговало Морско добро за нацрте анекса, навео је Перишић.

Из Морског добра су тражили да закупци плате да би им се уручили  анекси уговора:

– Тражили су како би уручили  тзв. нацрте анекса да им се плати или да се добије гаранција. Многи су ушли у те процесе. Колико чујем, многе колеге су платили  укупну суму пред 1. мај, што би било логично да су те обавезе завршене. Међутим, постоји и оперативни проблем, што уговор са Морским добром тражи и додатну гаранцију, осим ако неко жели да плати на кредит. Сви морају да дају „чинидбену“ гаранцију. То је гаранција да ћемо по истеку уговора, до краја године, повући мобилијар и оставити у пријашње стање локацију и она се односи неких 20 одсто вриједности уговора. И ту се јављају проблеми, а банкарске гаранције  напомиње Перишић.

Уговором са Морским добром од закупаца се тражи и додатна гаранција:

– Проблем су процедуре које су биле са владом, па имамо сад, банкарске процедуре. Ако ми треба да положимо новац у банку, а да чекамо додатних 15 дана, то је мало чудно. Апеловао бих на менаџмент банака да ту процедуру поједностави, јер није било разлога да се, уз колатерал од 110 одсто, чека на гаранцију 15-так дана плус што су наступили празници. По мојој процјени могле би плаже у смислу да закупци имају потписане уговоре, да имају спасиоце, да су ограђене, имају мобилијар за промет гостију – прихвате купаче до 1. јуна, очекује он.

Перишић подсјећа, да су закупци у посљедње вријеме у коректној сарадњи са Mорским добром, рјешење за ову годину су нашли склапањем анекса уговора, у чему је важну улогу одгирала Привредна комора.

– Коректно је што су анексирали уговоре и не би требало да поновимо грешку. У припреми тендера за закуп плажа за наредну сезону, требало би да се укључе представници закупаца из три зоне, наше, улцињске и централне у радне групе и да сагледамо потребе и искуства на терену. У расправи код доношења просторног плана било је ријечи о  дефинисању граница Морског добра, шеталишта или обалног зида, објашњава Перишић и додаје да би требало заједно министарство, просторни планери и радна група да припреме тендере за наредну сезону. Потребно да се отворе нова купалишта, за која у Херцег Новом има простора, док инвеститори чекају. Према његовим ријечима нема потребе да се подижу цијене. Све би то требало дорадити у радној групи и да се, већ овог љета крене у реализацију и не чека септембар.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here