У Ноћи тврђава на Форте Маре уживало више од 500 посјетилаца

Јединствени амбијент древних зидина, средњевјековна трпеза, витезови и изложба старих заната били су рецепт за путовање кроз вријеме у којем је синоћ уживао велики број Новљана и туриста, захваљујући манифестацији “Ноћ тврђава” коју је херцегновска Јавна установа културе “Херцег-фест” организовала на тврђави Форте Маре, извјештавају из Propela Media & Press.

Посјетиоци свих генерација, међу којима бројни странци, имали су прилику да пробају јела која се спремају вијековима, и то припремљена на отвореној ватри која је дала додатни печат средњевјековној атмосфери.

Током више од четири сата бесплатног програма присутни су уживали у укусним залогајима које је припремао Драган Петровић из “Гастро тима” и у дружењу уз пригодну музику, а посебну пажњу, нарочито оних најмлађих, привукли су чланови новског витешког друштва “Витезови Светог Стефана” и даме обучене у средњевјековне костиме.

Више од 500 посјетилаца који су, према процјенама организатора, синоћ прошли тврђавом Форте Маре довољан су аргумент да другу новску “Ноћ тврђава” прогласимо успјешном, али и да закључимо да су грађани и гости Херцег Новог препознали атрактивност и потенцијал ове манифестације, чији циљ је афирмација и промоција новске културне баштине, са посебним акцентом на фортификационо наслијеђе.

“Желим да истакнем да је ово манифестација која повезује регион, тачније одржава се у шест земаља региона на 45 различитих фортификација. Циљ је да подигнемо свијест грађана, да се види гдје живимо, какву културну баштину имамо”, казала је Биљана Белушевић у име организатора, Јавне установе културе “Херцег-фест”.

Она је изразила задовољство чињеницом да Херцег Нови другу годину заредом учествује у културно-туристичкој манифестацији која се одржава на утврђењима и доприноси валоризацији баштине као генератора развоја културног туризма. Како је објаснила, у “Ноћи тврђава” учествују градови из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Чешке, Румуније и Црне Горе: “Договор је био да у 20 сати на свих 45 локалитета кренемо са манифестацијом и на тај начин се повежемо, да будемо јачи и да јачим кораком идемо напријед”.

Један од организатора, Данило Бабовић, истакао је да је иницијатор ове манифестације новска Јавна установа културе “Херцег фест” на челу са директорицом Татјаном Атељевић, те захвалио “Гастро тиму” који је и ове године био задужен за гастрономску понуду на тврђави, као и “Витезовима Светог Стефана”.

“Овај догађај смо прошле године први пут радили и допао се и нама, и грађанима и нарочито странцима, тако да смо ове године на вријеме почели да размишљамо о организацији”, казао је Бабовић, те исказао задовољство одзивом туриста и изразио очекивање да ће програм “Ноћи тврђава” у наредним годинама бити још богатији.

“Ноћ тврђава” је први пут одржана 2022. године на подручју Црне Горе, Хватске и Босне и Херцеговине, као резултат заједничког пројекта прекограничне сарадње „Фортитуде”, а укључивањем још три земље ове године је из регионалног прерасла у европски догађај. Организацијом “Ноћи тврђава” као прекограничне културне манифестације градови-партнери желе да пошаљу поруку да су поносни на своју културну баштину, те да ће наставити да раде на томе да је адекватно заштите и афирмишу.

Фото и текст: Propela Media & Press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here