Закуп плажа скупљи у 2024. години

Јавно предузеће за управљање морским добром почетком ове године донијеће нови цјеновник почетних накнада за коришћење морског добра који ће донијети извјесно повећање цијена закупа купалишта. То је у интервјуу за Вијести најавио директор тог државног предузећа Младен Микијељ.

Младен Микијељ, директор ЈП Морско добро

– Црногорска обала је највреднији ресурс којим располаже наша држава. У зони морског добра генерише се највећа економска активност, док је бенефит државе од уступања купалишта и привремених објеката био недопустиво мали. Разлог због кога је држава убирала недопустиво мале приходе од ове дјелатности лежи у чињеници да су се одлуке доносиле у корист привилегованих појединаца, а не државе. Сама чињеница да се од комплетног уступања морског добра у рекордној 2023. години остварило само осам милиона еура, што је на нивоу прихода трајектне линије Каменари-Лепетани, показује да се приликом одређивања почетних цијена купалишта у претходном периоду није водило рачуна о интересу државе – истакао је Микијељ.

Такође, како је навео, предност која се давала досадашњим закупцима у односу на евентуалне нове учеснике на тендеру, је била превелика.

– Како бисмо стекли бољу слику о чему говорим, покушаћу да објасним на сљедећем примјеру. Уколико би тренутна правила важила и за наредни петогодишњи тендер, били бисмо у ситуацији да досадашњи закупац који понуди на примјер 100.000 еура, може изгубити право на коришћење купалишта тек ако нови закупац понуди износ не мањи од 176.000 еура. Да ли је стање на нашим купалиштима заиста такво, да би досадашњи закупци требало да имају оволику предност? Или се ради о томе, да се претходним одлукама које је доносила Влада Црне Горе и Јавно предузеће за управљање морским добром, јасно видјела интенција да се направи разлика између људи који су били блиски бившем режиму и осталих грађана Црне Горе – навео је Микијељ.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here