За развој подорјенског краја вода приоритет

Камено, село

На Каменом се гради, људи све више насељавају овај крај у новском залеђу. Ова Мјесна заједница у посљедње вријеме доживљава експанзију градње, али оно што највише недостаје је вода. Идејно рјешење је урађено, ускоро ће и пројекат бити готов, како би радови почели до краја ове године.

Општина Херцег Нови је посвећена рјешавању питања водоснабдијевања Каменог и залеђа,казао је за РТХН предсједник Мјесне заједнице Камено-Жлијеби Горан Становчић.

Горан Становчић

– Купују се плацеви, граде се куће, Камено је идеално за живот, седам километара од центра града, побољшавају се услови за интернет везе, али недостаје оно што је најосновније вода. Одржавају се састанци у локалној управи, како би договорили детаље око довођења градске воде на Камено и друга подорјенска мјеста.

Циљ је да се у наредном периоду уради пројекат водоснабдијевања Каменог и залеђа Херцег Новог, како би до краја године почели радови на изградњи цјевовода. Из буџета је одвојено око пола милиона еура за пројекат водоснабдијевања. Идејно рјешење је завршено. Постоје двије варијанте. Било би  најбоље да вода дође са двије стране, казао је Становчић.

За довођење воде у залеђе могуће је да се користе два система водоснабдијевања:

– Имамо солуцију из Требиња да се цијело залеђе покрије Врбањ, Крушевице, Мокрине, Камено и Жлијеби, што би било идеално рјешење. Пет година се већ разматра рјешење о водоснабдијевању из градског система, преко Сушћепана, Требесина. Ту су били застоји. Почела је реализација и вода ће најприје доћи до Требесина, гдје постоји готов пројекат. Тај пројекат је достављен Влади Црне Горе да уђе у капиталне пројекте и буџет за ову годину, подсјетио је Становчић.

Планирано је да се паралелно са изградњом цјевовода до Требесина, уради пројекат водоснабдијевање Каменог:

– Тај договор и сада важи  да се одмах наставе радови ка Каменом. Надам се идуће године да ће потећи градска  вода  домаћинствима и другим потрошачима на Каменом. Једно је сигурно, још више ће се градити, радити на Каменом, јер  је вода једино што нам треба, а све друге услове имамо, оцијенио је Становчић.

Водоснабдијевање Каменог из градског система је неопходан услов туристичког, пољопривредног, пословног развоја и сваког другог напретка овог живописног подорјенског краја.

На Каменом се гради, људи долазе да раде и насељавају крај, тако да ово сеоско подручје у залеђу Херцег Новог, све више добија обрисе приградског насеља.

У Мјесној заједници Камено-Жлијеби недавно су асфалтиране поједине улице, које су биле беторниране:  

-То је урађено доста квалитетно. У тренду општинских власти је да се путеви пресвлаче асфалтом. Почели смо и на Каменом, тако да ће свака улица у наредном периоду бити асфалтирана. Сопственим инвестицијама радимо на постављању оптичког кабла, јер компанија Телеком није видјела интерес да улаже у залеђе Херцег Новог. Договорили смо се да они само поставе оптичи кабал, а мјештани да ураде ископе и друге радове, навео је Становчић.

Ускоро би требало да  буде окончан пројекат за снадбијевање водом Каменог, до засеока Ратковићи, преко Сушћепана и Требесина, потом ће усљедити тендер за извођење радова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here