ЗА НОВУ ШКОЛУ И БАЗЕН ИНСТИТУТА ДЕСЕТ МИЛИОНА ИЗ БУЏЕТА ДРЖАВЕ

Представници Управе јавних радова, која у Херцег Новом тренутно реализује 22 пројекта у вриједности преко 30 милиона, састали су се данас са представницима Општине ХН како би утврдили динамику радова и што боље испратили све инвестиције. Обишли су и Институт др Симо Милошевић јер ће учествовати у реконструкцији базена, али и изградњи школе у Игалу. Држава је опредијелила за изградњу школе пет милиона еура, а за реконструкцију базена и спортско рекреативног центра Института 4,5 милиона.

Управа јавних радова, из државног буџета, у наредне три године у Општину ХН уложиће преко 80 милиона еура, казао је директор Боро Лучић.

-Тренутно се раде 22 пројекта за који је Управа јавних радова расписала тендере укупне вриједности 30 милиона еура. У припреми је још 20 тендера који су вриједни око 25 милиона . Када овим инвестицијама додамо пројектовање заобилазнице око ХН у вриједности од пола милиона и  изградњу у износу од 22 милиона, то је преко 80 милиона еура инвестиција у наредне двије, три године.  Херцег Нови ће у наредном периоду бити једно велико градилиште. Чекали смо 30 година, али дочекали смо да се и у овом граду нешто ради. Захваљујем мојим колегама и директору Управе за саобраћај која ће данас или у понедељак расписати тендер за регулацију магистрале повише цркве Светог Спаса на Топлој, али и Морском добру који су опредијелили 1, 5 милиона за Херцег Нови. Мислим да је ХН добио све оно што се очекивало 30 година. Дошло је вријеме да се овај град врати гдје му је мјесто и буде носилац развоја туризма не само у ЦГ него и региону, казао је Лучић.  

Предсједник Општине Стеван Катић истакао је даје након 30 година први пут у државни Буџет ушло доста пројеката који ће бити реализовани у Херцег Новом:

-Током јануара и почетком фебруара на основу Буџета државе и предлога од општине ка држави, први пут након више од  30 година пуно пројеката -Представници Управе јавних радова обишли су локалне путеве који су завршени у претходном периоду од Поробића до Косића. Почињу радови на санацији потока Немила, услиједиће потписивање уговора за канализацију у Кутском пољу, изградњи пасареле у Бијелој и уговора са извођачем за пројекат пута на Луштици вриједан  преко 10 милиона еура. Отворени су тендери за обилазницу око ХН, панорамске гондоле, водоснабдијевање Луштице вриједности више од 8 милиона еура, приступну саобраћајницу на будућој аутобуској станици. Очекујемо завршетак пројекта главне аутобуске станице који ради Агенција за изградњу и развој да би се могао расписати тендер за Аутобуску станицу, казао је Катић.

Директор Управе јавних радова Боро Лучић обишао је и Институт „Др Симо Милошевић“. У  плану је реконструкција базена коју ће Управа финансирати. Разговарано је и о изградњи основне школе у Игалу која ће се градити на земљишту у власништву Института.

За реконструкцију комплетног базена Института др Симо Милошевић предвиђено је 4,5 милиона еура.

Предсједник Катић  је истакао  да су донијели нову одлуку у јавном интересу и могућност проширења капацитета када је ријеч о трибинама.

Лучић је истакао да ће за десетак дана расписати тендер за пројектовање а затим и изградњу,  односно реконструкцију базена.

-Кроз тај посао намјера је да се комплетно поправи  спортско-рекреативни центар који има Институт, укључујући и  базен, тако да ће то бити заиста нешто што ће донијети једну нову понуду Институту и што ће му омогућити да касније, кроз неко коришћење  и изнајмљивање, заради нека додатна средства.  Институт на тај начин треба да, поред здравственог туризма, опет добије  функцију спортског туризма, рекао је Лучић.

Директор Института др Саво Марић је рекао да је ријеч о пројекту од општег интереса и да данашњи састанак би требало да буде почетак преласка са ријечи на дјело.

На земљишту Института градиће се основна школа и нова зграда за Факултет примјењене физиотерапије.

Површина парцеле је 19 000 квадрата, а за школу је потребно 10 000, тако да има довољно простора. Очекујемо након те процедуре, да се на Влади донесе одлука о јавном интересу за градњу школе, казао је Катић.   

Др Марић је објаснио да Институт мора да покрене ионицијативу према Министарству просвјете и да ће то ускоро бити реализовано.

Та парцела ће бити откупљена од Института, гдје ми очекујемо значајна средства која ће нам веома значити за неке наше даље пројекте, казао је др Марић.

Боро Лучић је потврдио да за пројекат изградње школе имају  подршку Института а очекује да ће врло брзо  Управни одбор Института дати сагласност да Управа покрене  процедуру пренамјене земљишта и касније саме изградње школе у Игалу.

-У нашем буџету већ имамо пет милиона да градимо, само још питање земљишта да се ријеши, и мислим да је било врло битно да се та прича напокон покрене. Оно што знам сигурно је да тренутно Влада Црне Горе сигурно стоји иза овог пројекта основне школе, да желе да се она направи, казао је Лучић.

4 COMMENTS

 1. Cekajte ljudi:Za rekonstrukciju krova bazena Instituta igalo 4,5 miliona a za cijelu novu skolu u Igalu 5 miliona.
  Jesu li to skole pojeftinile a krovovi poskupili,ili nekome ne ide matematika?

 2. Svaka cast Opstini i Upravi, najzad se banji ukazala paznja koju ona zasluzuje… Ipak ce sve biti upropasteno ako se ne makne Delicka i ne dovede mladi strucni kadar. Skola i bazen su za dobro cijelog grada

 3. Bravo ,ovako se čuvaju resursi i obogaćuje privreda.
  Da mladi školovani ljudi ostaju i dolaze.
  Milo mi je da Sutorani opet brinu o Institutu.
  A ne kao što imamo primjer vidjeti ,brodogradiliste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here