За нелегално коришћење пиротехнике новчане и казне затвора

Слободан Ђокић, В.Д. начелника Центра безбједности Херцег Нови

Припадници Центра безбједности Херцег Нови почеће сутра акцију сузбијањa коришћења i нелегалне продаје пиротехничких средстава радног назива „Петарда“, коју Управа полиције спроводи сваке године од 20. децембра до 15. јануара.

Како за РТХН прича замјеник командира, Слободан Ђокић већ су у току интезивне активности везане за новогодишње и божићне празнике, током којих су пиротехничка средства најчешће у употреби.

– Коришћење пиротехничких средстава забрањено је у Црној Гори, осим када Министарство унутрашњих послова изда посебну дозволу за продају у већ одређеном временском интервалу. Обично је то од 20. децембра до 15. јануара. Све мимо тога је апсолутно забрањено и подложно прекршајним и кривичним санкцијама – објашњава он.

Замјеник Ђокић апелује на родитеље, ако већ купују дјеци петарде или ватромете, да то чине у продавницама које посједују дозволу МУП-а, јер су то продајна мјеста која имају одређене сертификате, односно њихова роба пролази контролу квалитета, као и да буду присутни приликом коришћења тих средстава.

– У посљедње вријеме у Херцег Новом, као и у цијелој Црној Гори, више нема уличне продаје петарди и ватромета, као што је некад било. Мислим да смо овим акцијама спријечили евентуалне повреде код дјеце, обично на лицу и рукама, при руковању направама које су купљене код неовлашћених продаваца – казао је он.

У оквиру ове акције припадници Центра безбједности већ обилазе локације око школа и тргове и обављају контроле возила, како би спријечили евентуалну нелегалну продају пиротехничких средстава. У сарадњи са Домом здравља и Службом комуналне полиције, у току је подјела летака по школама у којима су приказане опасности од употребе пиротехничких средстава.

– Уколико дође до прекршаја, ми смо у комуникацији са судијама Андријом Војводићем и уваженом судијом Надијом Хасанбеговић, код којих подносимо прекршајне пријаве, односно захтјеве за покретање прекршајног поступка. За те прекршаје предвиђене казне, према Закону о јавном реду и миру, су од 150 до 1500 еура или затворска казна до 60 дана – казао је Ђокић.

Ђокић упозорава да нестручно руковање пиротехничким средствима најчешће код дјеце изазива нежељене посељдице. Припадници Центра безбједности у сарадњи са осталим субјектима током празника предузимаће све могуће радње како би безбједност у граду била на што већем нивоу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here