За комплетирање Постројења у Мељинама недостаје око 2 милиона еура

Постојерење за пречишћавање отпадних вода у Мељинама ради у отежаним околностима и још увијек није прошло технички пријем. Институт за грађевинарство ангажован је како би био урађен пресјек ситуације. Управа јавних радова опредјелила је око 600 хиљада еура за овај посао.

Израда елабората је била отежана јер је снимање стања дуго трајало, а недостајала је и уплата аванса, која је требало да покрене овај поступак, прича за РТХН в.д. директор  Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, Милан Зарић.

Он информише да је одржан први састанак са представницима Института, гдје су назначени недостаци елабората, па ће бити потребно још неко вријеме да тај посао буде приведен крају.

в.д. директор  Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, Милан Зарић

– Уз помоћ елабората који је урађен и наших сугестија напрaвићемо предлог шта је то што је потребно урадити за та новчана средства, како би Постројење могло да ради несмерано, али на жалост, већ каснимо, јер је туристичка сезона већ почела. Не знам колико ће бити могуће завршити одређени дио посла сада, а најбитније је да спречимо хаварију у еколошком и сваком другом смислу. Радиће се оно што буде допуштала тренутна ситуација – наводи он.

Зарић сматра да је технологија постројења застарјела, али да се систем може средити да несметано ради.

– Најважније нам је да наше сугестије буду уважене и да се тендер објави по том предлогу и да извођач, који буде изабран, посао заврши према тим сугестијама. Имаћемо надзор који ће водити рачуна да се ти радови ураде како треба, да не би дошли у ситуацији у којој смо били када је постројење рађено, када је турски извођач радио како је радио, а њемачки Далем то толерисао, што је и довео до ситуације у којој смо данас – истакао је Зарић.

Како је казао, постројење чека пуштање у рад још једног танка, јер два која су у функцији, нису довољна за љетњу сезону, радиће се на аерацији воде, односно убацивању ваздуха, како би бактерије које спречавају непријатне мирисе живјеле, као и на дифузорима, а вријеме је за мијењање потрошних дијелова попут сонди.

Цифра од 600 хиљада еура биће довољна за љетњу сезону, али за рјешавање свих проблема на постројењу биће потребно око два милиона. Заинтересованих има и понуде нису мале, информише Зарић.

– Имамо понуде мађарских компанија, које су долазиле и снимале стање на постројењу. Једна од понуда је 2,8 милиона плус ПДВ, али да све буде доведено у ред по систему „кључ у руке“. Наравно, потребно је више понуда, јер морамо покушамо да направимо здраву конкуренцију, да би добили добар квалитет, а нижу цијену – казао је Зарић.

Подјсећамо, у Постројење за прераду отпадних вода уложено је око 10 милиона, изградња је започета 2013. године, али радови никад нису приведени крају, уговор са извођачем радова турском фирмом Мас гинташ раскинут је 11. новембра 2017. године, када је постројење било у фази функционалног тестирања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here