За Црну Гору веома значајно увођење привременог визног режима

За Црну Гору је веома значајно увођење привременог безвизног режима за долазак туриста који су препознати као високоплатежни гости и заинтересовани да путују и ван главне туристичке сезоне.

 То је поручено на састанку директорице Директората за туризам Светлане Шљиванчанин и представника Удружења туристичких агенција Црне Горе.

На састанку је истакнут значај увођења привременог безвизног режима за долазак туриста са тржишта Саудијске Арабије, Казахстана, Узбекистана, Египта, Уједињених Арапских Емирата и Јерменије, али и благовремено доношење оваквих одлука како би туристичка привреда могла у сарадњи са партнерима са поменутих тржишта адекватно да конципира понуду.

Предложено је и да се на листи поменутих земаља уврсти и Мароко.

Напоменуто је да су туристи са ових тржишта, који су у претходном пеироду посјетили нашу дестинацију, препознати као високоплатежни гости,  а заинтересовани су да путују и ван главне туристичке сезоне (пред и пост сезона), што је важно за дестинацију која има туристички производ сезонског карактера.

Подсјећамо да је Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, упутило допис Министарству вањских послова поводом доношења одлуке о успостављања привременог визног режима у 2024.године за поменута тржишта, а све у складу са праксом из прошле године.

Представници Удружења су исказали и интерес да доставе сугестије на нови Предлог Закона о туризму и угоститељству, поготову у дијелу који се односе на заштиту пословања и интереса туристичких агенција и водича.

 Шљиванчанин је навела да је веома извјесно да ће бити формирана Радна група чији ће циљ бити да се још једном размотре неке од сугестија које су пристигле у претходном периоду, како би били сигурни да ће нови закон на прави начин нормирати област туризма и угоститељства и стимулисати пословање у овом сектору, наведено је у саопштењу Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера. 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here