Вукаловић: Свети Сава нас сабира у вјери, идентитету, култури и историји

Свим ученицима, студентима, просветарима и свим православним вјерницима, у своје лично име и у име одборничког клуба Нове српске демократије, Праве Црне Горе- За будућност Херцег Новог и Боке празник Светог Саве честитала је Марина Вукаловић, предсједница тог клуба.

-Обиљежавање овог дана одраз је истинске захвалности и поштовања према светитељу, првом архиепископу, просветитељу и утемељивачу Српске православне цркве, школства, културе и српског националног бића. И након осам вјекова, Свети Сава је жива духовна сила српског народа, личност непревазиђених и трајних вриједности, која нас сабира у  вјери, идентитету, култури и историји.

Насљеђе Светог Саве,  бастион је слободе и ванвременски одговор на друштвене и личне изазове.

Иако се трагови српске културе, историје, писмености и језика значајно налазе и прије Светог Саве, суштински је видљиво да је појава Светог Саве   утемељила у српском народу и вјеру и име и српски језик којим говоримо и писмо којим пишемо.

Сваки његов корак и данас нам је траг који показује пут којим треба да идемо. Изградио је стубове моралне и националне свијести, духовности и визионарски образовању дао централно мјесто битисања савременог човјека.

Велику благодат и љубав Светог Саве осјећамо и данас, а Херцег Нови је град који је сваким својим каменом одао захвалност Светом Сави, посветивши му најљепши медитерански бисер – манастир Савину.

Овај дан треба да нам буде присјећање на све вриједности и значајне историјске личности које имамо као народ, а који су допринијели да не останемо само траг једног времена, већ непролазна снага у свим временима која долазе, наведено је у честитки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here