Свети Сава је наш вјечити примјер и узор 

Данас је Савиндан, празник којим се обиљежава успомена на Светог Саву, принца династије Немањића, просветитеља и првог архиепископа српског.

Овај велики празник је традиционално прослављен у цркви Светог Саве на Савини, која датира још из 12. вијека, саборном литургијом у присуству великог броја вјерника, литијом, сјечењем славског колача и пригодним програмом, а вјерници су имали прилику да цјеливају кристални крст Светог Саве који се чува у ризници Манастира Савина.

Отац Никола Тодоровић је у бесједи поручио да су службом благодарили првосвештенику који је принио себе за жртву на олтар ради нашег спасења, који је, као што стоји у Светом Јеванђељу по Јовану “пастир добри, који познаје овце своје и за њих би живот дао”.

-Управо то је архипастир, првосвештеник, син Божји, Бог Гопод наш, Исус Христос. Овај мјесец је прошао у духу празника, а све је врхунило у прослављању рода нашега, рода српскога, у најљепшем српском дјетету, у првосвештенику рода нашега, првом светитељу, родоначелнику не само духовне лозе, него онога који је васпоставио и онога који је утврдио оно што је требало да се утврди управо у спрези и вези  са оним ко је себе принои за живот свијета, а то је сам Христос.

Отац Никола је истакао да Свети Сава остаје наш вјечити примјер и узор.

-Ми припадамо једној светој саборној и апостолској цркви, од једнога хљеба се причешћујемо, једним вином се напајамо са извора бесмртности, са трпезе часне на којој се приносе дарови. А, кога је принио Свети Сава? Свети Сава је принио род свој, онај због кога је као дјечак пошао у манастир, онај који је принио своју младост, своју честитост, своју доброту управо онако како описује данашњи апостол какав треба да буде првосвештеник; без мане, чист, савршен колико човјек може бити савршен, а он је савршен управо у сили Божје благодати, у сили Божјој.

Због својих заслуга, Свети Сава је био веома поштован од разних народа и вјероисповести, подсјетио је отац Никола, истакавши да нам је он показао какви треба да будемо и куда треба да идемо.

-Данашњи празник говори о нама какви јесмо и колико чувамо завјет својих предака, а то показује и ваш број, не само овдје код ове древне светиње, већ и у другим нашим црквама и храмовима. Ова црква је по предању направљена управо руком Светог Саве, одакле је он пошао, неки кажу, за Свету земљу, а то потврђује и доказује овај дивни крст кога данас цјеливамо, који се чува у ризници савинске светиње, манастира Савина. Управо име Савина и овај храм Светога Саве Освећенога, онога светитеља који је прије шест вјекова и више прорекао и рекао  да ће доћи неки свештеник из даљине, и да се њему да жезло Саве Освећенога и икона Млекопитатељица, чији смо спомен прославили прекјуче. Такав је био наш Свети Сава – знаменит и на истоку и на западу, поштован и на сјеверу и на југу, онај који је наш образ, онај који је наше достојанство, онај који је наша нада. То траје вјековима и трајаће до свршетка вијека и свијета! – поручио је отац Никола Тодоровић.

На свечаности је предсједница Кола српских сестара Драгица Спајић додијелила новоустановљену Плакету за човјекољубље ученици четвртог разреда Средње економске школе Марији Видаковић.

-Ове године смо први пут дојијелили награду ученици средње школе, која је током протекле године исказала велико човјекољубље и доброчинство, Марији Видаковић.  Ми смо у Колу српских сестара установили ову награду са циљем да је и убудуће додјељујемо сваке године на Савиндан ученику или ученици средње или основне школе, неком дјетету које се посебно искаже у доброчинству. Марија је ову награду заслужила многим доброчинствима, учешћем на хуманитарним концертима и програмима, и када је Коло српских сестара организовало академије, Марија је учествовала бесплатно, што је врло похвално за младу особу. Осим тога, посебно се показала у нашим очима када је прошле године у школи организовала прикупљање новчане помоћи за породице којима је потребна помоћ. Ова награда је скромна, састоји се од плакете, иконе Светог Саве, монографије Кола српских сестара и скромног новчаног прилога, али би требало да буде подстицај младима да убудуће у животу што више  приступају доброчинству и човјекољубљу, поручила је Спајић.

У пригодном програму су учествовали црквени хор Свети Сава и полазници школе вјеронауке, а свој дјеци су подјељени поклон пакетићи.

Прослава празника Светог Саве биће настављена традиционалном Светосавском академијом вечерас у 19.00 сати у дворани “Парк”.

Празничну бесједу ће одржати архимандрит острошки, а у програму ће учествовати црквени хорови Свети Сава и Свети Василије Острошки, полазници школа вјеронауке са Сушћепана и из Херцег Новог, као и солисти.

На академији ће бити уручене награде најбољима на Савинданском литерарном конкурсу СПКД Просвјета, као и награде за животно дјело просвјетним радницима Радомиру Рају Ковачевићу и Јагошу Росићу.

Прославу организује српска православна Црквена општина топаљско-херцегновска, а Светосавску академију ће преносити Радио телевизија Херцег Нови.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here